Brexit: David Frost i-a recomandat lui Boris Johnson să nu pună capăt negocierilor cu UE

  • 15 Octombrie 2020 11:19
Brexit: David Frost i-a recomandat lui Boris Johnson să nu pună capăt negocierilor cu UE

Negociatorul-șef britanic pentru Brexit, David Frost, i-a recomandat premierului Boris Johnson să nu pună capăt negocierilor cu Uniunea Europeană privind viitoarele relații comerciale, întrucât în următoarele două săptămâni este posibil să se ajungă la un consens cu privire la securitate și pescuit, a relatat joi cotidianul The Times, citat de Reuters, preluat de Agerpres.

Decizia finală a lui Boris Johnson privind continuarea negocierilor sau încheierea lor nu va fi luată înaintea zilei de vineri, a anunțat publicația britanică.

Această decizie va fi luată în funcție de semnalele primite de Londra de la liderii statelor membre UE, care se reunesc joi la Bruxelles.

În urmă cu câteva săptămâni, Johnson stabilise 15 octombrie drept dată limită pentru ajungerea la un acord asupra viitoarelor relații comerciale între Bruxelles și Londra.

Premierul britanic a avut miercuri seară un schimb de opinii cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, prilej cu care cei trei lideri nu au putut decât să constate absența progreselor în discuțiile care trenează de mai multe luni.

Trei teme blochează în prezent negocierile: pescuitul, garanțiile solicitate de Londra în materie de concurență și maniera de soluționare a diferendelor în cadrul viitorului acord.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la peste trei ani și jumătate după ce a votat pentru Brexit, cu 52% la 48%, într-un referendum desfășurat în 2016. În prezent este în vigoare o perioadă de tranziție până la 31 decembrie, timp în care va continua să aplice normele europene. Dacă Londra și Bruxellesul nu ajung la un acord asupra relațiilor viitoare, atunci de la 1 ianuarie 2021 raporturile comerciale dintre UE și Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sun
-2
Mon
-1
Tue
-2
Wed
-1
Thu
-1
Arhivă Radio Chișinău