Brexit: Comisia Europeană cere o reuniune de urgență cu Regatul Unit

  • 09 Septembrie 2020 16:05
Brexit: Comisia Europeană cere o reuniune de urgență cu Regatul Unit

Vicepreședintele pentru relații interinstituționale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a solicitat miercuri să aibă rapid o întâlnire cu ministrul de stat britanic Michael Gove, responsabil pentru aplicarea acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, transmit Reuters și AFP, preluat de Agerpres.

''Voi cere desfășurarea cât mai rapid posibil a unui comitet mixt extraordinar asupra acordului de retragere, pentru ca partenerii noștri din Regatul Unit să ofere detalii și să răspundă îngrijorărilor noastre referitoare la proiectul de lege'', a declarat Sefcovic într-o conferință de presă. El și-a exprimat speranța că Londra va da ''asigurări că acordul va fi efectiv pus în practică integral și în termenele prevăzute''.

Comitetul mixt consacrat aplicării acordului de retragere convenit de UE și de Regatul Unit în ianuarie este co-prezidat de Sefcovic și de Gove.

Cei doi au avut marți seară o convorbire telefonică. ''I-am transmis foarte clar (lui Gove) că acordul de retragere nu este deschis renegocierii'', a explicat reprezentantul executivului comunitar.

Guvernul britanic a publicat miercuri un proiect de lege ce repune în discuție angajamentele luate în cadrul Brexitului, o încălcare a dreptului internațional asumată de Londra, ceea ce complică negocierile și așa dificile între UE și Regatul Unit.

În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziție post-Brexit - care se încheie la 31 decembrie 2020 - pentru a garanta absența frontierei fizice cu Republica Irlanda, membră a UE, și pentru a evita reapariția tensiunilor în această regiune.

Începută marți, a opta rundă de negocieri dintre UE și Regatul Unit urmează să se încheie joi. Tratativele între cele două părți vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit în care liderii statelor membre ale UE speră să valideze un acord cu Londra.

Principalele divergențe sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote și taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurență neloială din partea britanicilor pe piața europeană. Un dosar controversat este cel referitor la pescuit. Bruxellesul dorește un acord extins care să includă norme comunitare privind concurența, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra susține ideea încheierii unui acord clasic de liber schimb.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1
Ninsoare ușoară
Umiditate:75 %
Vint:5,66 m/s
Thu
-0
Fri
-1
Sat
-0
Sun
-3
Mon
-5

Curs oficial BNM 27 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0973 -0.1269
USD 17.3833 -0.0736
RON 4.3276 -0.0264
UAH 0.6175 -0.0027
RUB 0.2312 -0.0007
Arhivă Radio Chișinău