Brazilienii se revoltă împotriva refugiaților din Venezuela, care fug din cauza crizei economice din țara lor

  • 19 August 2018 11:11
Brazilienii se revoltă împotriva refugiaților din Venezuela, care fug din cauza crizei economice din țara lor

Localnicii din orașul brazilian Pacaraima, de lângă frontiera cu Venezuela, s-au revoltat sâmbătă și au alungat sute de imigranți venezueleni, după ce un proprietar de restaurant a fost bătut și înjunghiat, au declarat agenției Reuters martori oculari și oficiali guvernamentali din statul brazilian Roraima.

Refugiații au fost nevoiți să se întoarcă pe jos în Venezuela, ducând cu ei doar ce au apucat, iar brazilienii au dat foc bunurilor lăsate în urmă de venezueleni și au aprins pneuri pe unicul drum către graniță.

Guvernul din Roraima a dat publicității înregistrări video ale incidentelor; pe fondul sonor se poate auzi cum mulțimea strigă "Afară! Afară! Afară! Plecați înapoi în Venezuela!".

Militarii brazilieni din Pacaraima, desfășurați pentru menținerea ordinii, le-au cerut și ei refugiaților să treacă frontiera în Venezuela, pentru a evita violențele.

Potrivit declarației prin telefon a unui martor ocular, citat de Reuters, patru suspecți venezueleni au intrat în locuința unui proprietar de restaurant, l-au legat și pe acesta și pe soția lui, apoi l-au bătut, l-au înjunghiat și l-au jefuit de 23.000 de reali (circa 5800 de dolari). Victima a ajuns la spital cu răni la cap, în stare de inconștiență, dar nu este în pericol de moarte, a precizat - tot telefonic - secretarul pentru securitate al statului Roraima, Giuliana Castro.

Imigranții ajunși înapoi în Venezuela au atacat ulterior un grup de 30 de brazilieni care trecuseră frontiera la cumpărături.

Ministerul Informațiilor de la Caracas nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a furniza informații despre incidente.

În Roraima au ajuns în ultimii ani zeci de mii de venezueleni, refugiați din cauza crizei economice din țara lor. Serviciile sociale braziliene din regiune sunt suprasolicitate, iar criminalitatea a crescut. Prostituția, bolile și xenofobia completează imaginea descrisă de Reuters. Autoritățile locale au cerut guvernului Braziliei să închidă frontiera cu Venezuela, însă măsura a fost respinsă din motive umanitare. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău