Brazilia | Rata defrișărilor din pădurea amazoniană, aproape dublă față de anul trecut. Există riscul altor focare

  • 09 Septembrie 2019 11:30
Brazilia | Rata defrișărilor din pădurea amazoniană, aproape dublă față de anul trecut. Există riscul altor focare

Rata defrișărilor din pădurea amazoniană braziliană din ianuarie-august aproape s-a dublat în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, fiind afectați în plus 6.404,4 kilometri pătrați (față de 3.336,7 kilometri pătrați), conform datelor oficiale provizorii furnizate duminică, citate de AFP.

Aceasta reprezintă o creștere de 91,9%.

În luna august, au dispărut 1.700,8 kilometri pătrați de pădure, mai puțin decât în iulie (când cifrele au crescut de patru ori), însă de trei ori mai mult decât în august 2018 (526,5 kilometri pătrați), conform sistemului satelitar de evaluare în timp real a defrișărilor (DETER) al Institutului național de cercetare spațială (INPE).

Rata despăduririlor a evoluat în ultimele patru luni, de la 738,2 kilometri pătrați în mai și 936,3 kilometri pătrați în iunie, la 2.255,4 kilometri pătrați în iulie și 1.700,8 kilometri pătrați în august.

Experții estimează că cifra de 10.000 kilometri pătrați ar putea fi atinsă anul acesta pentru prima dată din 2008.

Specialiștii și actorii implicați în protecția mediului au pus această creștere a ratei defrișărilor pe seama presiunii silvicultorilor și crescătorilor încurajați de susținerea președintelui brazilian Jair Bolsonaro pentru deschiderea rezervațiilor indigene și a zonelor protejate în vederea dezvoltării acestor activități și a celor de exploatare minieră.

În septembrie există riscul să se înregistreze mai multe focare în regiunea Amazoniei deoarece ''vârful defrișărilor se manifestă în iulie, iar cel al incendiilor în septembrie'', a remarcat Ane Alencar, directorul științific al Institutului de Cercetare a Mediului din Amazonia (IPAM).

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău