Brazilia | Ploile torențiale din pădurea tropicală amazoniană amenință capitala statului Amazonas, Manaus, cu un nou dezastru după ce a fost afectată sever de pandemia de coronavirus

  • 18 Mai 11:45
Brazilia | Ploile torențiale din pădurea tropicală amazoniană amenință capitala statului Amazonas, Manaus, cu un nou dezastru după ce a fost afectată sever de pandemia de coronavirus

Ploile torențiale din pădurea tropicală amazoniană au provocate creșterea nivelului râurilor, inundând mici localități braziliene și amenințând capitala statului Amazonas, Manaus, cu un nou dezastru după ce a fost afectată sever de pandemia de coronavirus, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Pe teritoriul statului Amazonas, peste 400.000 de persoane au fost afectate de inundații, a precizat serviciul pentru apărare civilă, multe dintre acestea fiind evacuate odată cu creșterea nivelului apelor. 

Deși nivelul precipitațiilor variază de la an la an, schimbările climatice au adus ani deosebit de ploioși, dar și ani foarte secetoși, care au afectat recoltele, a spus Philip Fearnside, un ecologist din cadrul Institutului Național al Cercetării Amazoniene din Manaus. Defrișarea pădurii amazoniene poate de asemenea să contribuie la schimbări pe termen lung, dar nu afectează cantitatea de precipitații de la un an la altul, a spus acesta.Accesul către piața din Manaus, situată pe malul Rio Negro, se află sub apă, iar autoritățile au instalat pasaje din lemn destinate pietonilor.

În amontele fluviului Amazon, mici orașe situate pe malurile apei precum Anama, cu o populație de 12.700 de locuitori, au fost complet inundate, rezidenții fiind nevoiți să înalțe podeaua caselor din lemn în care trăiesc, sau să le evacueze.

În Manaus, casele a 4.700 de familii sunt în pericol. Primarul David Almeida le-a oferit ajutoare financiare pentru a închiria alte locuințe dacă sunt forțați să le evacueze.

Anul trecut, Manaus a devenit epicentrul pandemiei, ajungând în atenția presei când spitalul orașului a fost afectat de o penurie de oxigen.

Orașul și regiunea învecinată au înregistrat primele cazuri ale unei variante de coronavirus foarte contagioasă, denumită P.1, care s-a răspândit rapid pe teritoriul Braziliei și în cel puțin 10 alte țări. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Wed
19
Thu
20
Fri
20
Sat
20
Sun
21

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău