Brazilia | Noul președinte este decis să liberalizeze portul de arme

  • 30 Octombrie 2018 16:16
Brazilia | Noul președinte este decis să liberalizeze portul de arme WFLA.com

Președintele ales al Braziliei, Jair Bolsonaro, s-a declarat decis să modifice legea privind portul de armă, una din temele sale principale de campanie, și să-i propună funcția de ministru al justiției judecătorului Sergio Moro, simbol al luptei anticorupție în țara sa, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În primul interviu după victoria clară la prezidențiale, acordat luni mai multor posturi de televiziune, Bolsonaro s-a referit la soluția sa cea mai radicală pentru a lupta împotriva violenței, și anume liberalizarea portului de arme.

Violența face din Brazilia, unde anul trecut au avut loc aproape 67.000 de omoruri - dintre care 70% cu arme de foc -, una din țările cele mai periculoase și a fost, alături de corupție, una din îngrijorările principale ale celor 57 milioane de alegători care au ales să voteze pentru Bolsonaro.

''Accesul la portul armelor trebuie înlesnit (...) Este o necesitate din cauza violenței care lovește Brazilia. Suntem în război'', a declarat în interviu Jair Bolsonaro, fost căpitan în armată.

''Vom schimba legea. Trebuie coborâtă vârsta minimă (pentru portul de armă) de la 25 la 21 de ani. Nu putem ridica bariere care să-i împiedice pe oameni să aibă o armă la ei acasă ca să-și apare familia'', a indicat el, afirmând că dreptul de a purta armă ar trebui să se extindă și în afara domiciliului.

''Dacă un șofer de camion este înarmat și reacționează când cineva încearcă să-i fure încărcătura, el le arată un exemplu bandiților. Hoțul este doborât, (este) legitimă apărare. Șoferul ripostează și nu este pedepsit. Acest lucru va diminua violența în Brazilia, este sigur'', a explicat el.

Bolsonaro, ales și pe baza promisiunii de a lupta fără milă împotriva corupției, și-a declarat intenția de a-l numi ca ministru al justiției pe Sergio Moro, magistratul care l-a condamnat în primă instanță pe fostul președinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, aflat în închisoare din aprilie pentru corupție pasivă și spălare de bani.

''Dacă aș fi spus asta înainte de alegeri, aș fi fost taxat pentru oportunism. Dar voi discuta cu el și am intenția să-i propun, cine știe, Ministerul Justiției. Dacă este interesat, sunt convins că va fi o persoană de mare importanță într-un guvern ca al nostru'', a declarat Bolsonaro în interviul televizat.

Președintele ales s-a referit și la posibilitatea de a-i propune lui Moro un post de judecător la Curtea Supremă, în condițiile în care doi membri ai acestei instanțe se vor pensiona în timpul mandatului său.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău