Brazilia: Inundații severe după ce afluenți ai Amazonului au atins niveluri record

  • 02 Iunie 2021 13:04
Brazilia: Inundații severe după ce afluenți ai Amazonului au atins niveluri record

Râurile din jurul metropolei braziliene Manaus, capitala statului federal Amazonas, au atins niveluri record și au provocat inundații severe în urma unor ploi torențiale, informează DPA.

Rio Negro, care se varsă în Amazon, lângă Manaus, a înregistrat cel mai ridicat nivel al său din 1902, ajungând la cota de 29,98 metri, a relatat marți site-ul de știri G1.

Râul ajunsese la cota de 29,97 metri în urma unor inundații majore în 2012.

Nivelul desemnat drept "inundații grave" este cel aferent cotei de 29 de metri, iar specialiștii se așteaptă ca nivelul apelor să depășească de această dată cota de 30 de metri.

Peste 24.000 de familii și 15 districte din Manaus au fost afectate de intemperii, mulți dintre locuitori fiind nevoiți să își părăsească locuințele, conform G1.

Poduri din lemn - cunoscute sub numele de "marombas" - cu o lungime de peste 9.000 de metri au fost construite în zonele cele mai afectate.

Părți din zona portului și centrul istoric al Manausului se află sub apă. De asemenea, apa a intrat în magazine și a inundat piața principală a orașului.

Apele ieșite din matcă au provocat inundații în aproape tot statul Amazonas.

Intemperiile au provocat pagube în circa 60 dintre cele 62 de municipalități ale statului și au afectat peste 450.000 de persoane. Amazonul a atins, de asemenea, niveluri maxime în orașe cum ar fi Itacoatiara.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău