Brașov | Noaptea de Sânziene, sărbătorită în satul turistic Șirnea

  • 23 Iunie 2018 19:28
Brașov | Noaptea de Sânziene, sărbătorită în satul turistic Șirnea

Noaptea de Sânziene este sărbătorită în satul turistic Șirnea, comuna brașoveană Fundata, printr-o serie de manifestări care au început sâmbătă, la ora 18.00, precizează într-un comunicat de presă transmis AGERPRES organizatorii evenimentului.

''Peste sărbătoarea păgână a Sânzienelor s-a suprapus cea creștină a nașterii Sf. Ioan Botezătorul la 24 iunie. Este miezul verii agrare, când soarele începe să coboare către iarnă, vitalitatea este la punctul ei maxim, vegetația ajunge la maturitate și muncile agricole se încheie, oamenii pregătindu-se pentru recoltat. Pentru că la Sânziene anul se înjumătățește și, de acum înainte, totul se va întâmpla după voia divinității, oamenii fac apel la o serie de activități cu caracter divinatoriu pentru a afla care va fi soarta recoltelor, dar și a celor din familie în următoarea jumătate a anului. E timpul când floarea de Sânziene dobândește valoare de simbol magic, cu valențe și funcții care diferă de la un sat la altul. Așezată la porți sau la cruci, floarea capătă puteri apotropaice, ținând departe relele aduse de stihii'', potrivit sursei citate.

Programul manifestărilor va începe la ora 18.00, cu Vecernie la Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Șirnea și va continua, o oră mai târziu, cu șezătoarea cu tema ''Sânzienele în literatura și tradiția populară'', la Muzeul Nicolae Frunteș. De la ora 20.00, începe culesul florilor de sânziene pe acorduri muzicale și un program folcloric tematic ''Sărbătoarea Sânzienelor'', susținut de ansamblurile folclorice ''Plaiurile Dumbrăviței'' și ''Plaiurile Moiecene''.

La ora 22.00, va avea loc un program de poezie și muzică cu cvartetul Gaudeamus, ''Noapte Luminată'', manifestările încheindu-se cu o Agapă frățească.

Organizatori ai manifestărilor sunt Serviciul Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural ''Reduta'', Asociația ''Pro Șirnea'' și Primăria comunei Fundata.

Satul Șirnea a devenit în anul 1968 primul sat turistic din România. Este vizitat de câteva mii de turiști anual, atât din România, cât și din străinătate. Cine ajunge la Șirnea poate vizita Biserica Ortodoxă veche din lemn cu hramul ''Adormirea Maicii Domnului'', Muzeul etnmografic ''Nicolae Frunteș'', Monumentul locotenet-colonelului Ghe. Poenaru-Bordea, primul ofițer al armatei române căzut la datorie în Primul Război Mondial, Parcul Național ''Piatra Craiului'', Prăpăstiile Zărneștiului, Cheile Moieciului, Cheile Grădiștei, Peștera cu lilieci din satul Peștera. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău