Boris Johnson susține că o invazie rusă în Ucraina este posibilă în următoarele 48 de ore. „Încă este timp pentru ca Putin să facă un pas înapoi”

  • 14 Februarie 2022 15:34
Boris Johnson susține că o invazie rusă în Ucraina este posibilă în următoarele 48 de ore. „Încă este timp pentru ca Putin să facă un pas înapoi”

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat luni că situația este "foarte, foarte periculoasă" în Ucraina și că o invazie rusă este posibilă "în următoarele 48 de ore", îndemnându-l pe Vladimir Putin să facă un pas înapoi din pragul "dezastrului", relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

"Trebuie să înțelegem că este o situație foarte, foarte periculoasă și dificilă. Suntem în pragul dezastrului, dar este încă timp pentru (președintele rus Vladimir) Putin să facă un pas înapoi, iar ceea ce îndemnăm pe toată lumea este să se angajeze în dialog", a declarat Boris Johnson, într-un discurs transmis de televiziunile britanice.

În condițiile în care Kievul a acuzat Washingtonul și Londra de alarmism privind riscurile unei intervenții ruse iminente, Boris Johnson dă asigurări că "probele sunt foarte clare": "Există circa 130.000 de soldați comasați la frontiera ucraineană și tot felul de alte semne care indică pregătiri serioase de o invazie".

"Semnele arată, așa cum a spus președintele (american Joe) Biden, cel puțin că pregătesc ceva care ar putea avea loc în următoarele 48 de ore", a afirmat el.

Regatul Unit le-a recomandat vineri cetățenilor săi să părăsească imediat Ucraina ca măsură de securitate.

Boris Johnson intenționează să se deplaseze din nou în Europa spre sfârșitul săptămânii, pentru a discuta cu liderii din țările nordice și baltice. În urmă cu două săptămâni, șeful guvernului britanic a mers la Kiev pentru a-și exprima susținerea față de Ucraina, căreia Londra i-a livrat recent, pentru prima dată, arme letale, respectiv rachete antitanc.

Boris Jonhson a mai spus că dreptul suveran al poporului ucrainean de a adera la NATO nu poate fi dat la schimb, precizând că va discuta "foarte curând" cu președintele american Joe Biden pentru a ajuta procesul diplomatic.

"Cred că este foarte important că avem o conversație. Dar nu putem da la schimb drepturile suverane ale poporului ucrainean de a aspira la calitatea de membru NATO, nu poți da așa ceva la schimb, este dreptul poporului ucrainean", a subliniat Johnson.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău