Boris Johnson îl îndeamnă pe Trump să negocieze un nou pact cu Iranul, dacă se renunță la acordul din 2015

  • 14 Ianuarie 12:49
Boris Johnson îl îndeamnă pe Trump să negocieze un nou pact cu Iranul, dacă se renunță la acordul din 2015

Prim-ministrul britanic Boris Johnson l-a îndemnat marți pe președintele american Donald Trump să înlocuiască acordul nuclear cu Iranul cu un text negociat chiar de el și care să garanteze că Republica islamică nu va obține arma atomică, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

'Dacă este să scăpăm de el (acord, n.red.), să-l înlocuim și să-l înlocuim cu un acord Trump. Acesta ar fi un mare pas înainte', a declarat Boris Johnson la BBC.

'Președintele Trump este un negociator grozav, din spusele sale. Hai să lucrăm împreună să înlocuim JCPOA și să obținem în schimb acordul Trump', a adăugat premierul britanic.

În baza acordului încheiat în 2105, cunoscut ca Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA), Iranul a convenit cu Franța, Germania, Marea Britanie, China, Rusia și SUA să-și limiteze programul nuclear, în schimbul unei ridicări a sancțiunilor.

În 2018, Trump a retras Statele Unite din acord. Puterile europene au declarat în mod repetat că sprijină înțelegerea, chiar dacă Teheranul a anunțat în această lună că nu mai respectă limitările privind îmbogățirea uraniului, o nouă lovitură dată acordului.

'Să scăpăm de acest acord nuclear, JCPOA, este ceea ce Trump vrea. Argumentul meu către prietenii noștri americani este: uitați, într-un fel sau altul, trebuie să-i opriți pe iranieni să obțină arma nucleară', a adăugat Boris Johnson.

'Din perspectiva americană, este un acord greșit, expiră și, în plus, a fost negociat de președintele (Barack) Obama. Din punctul lor de vedere, are multe, multe defecte', a adăugat Johnson.

Președintele Trump este încrezător că poate încă renegocia un nou acord cu Teheran, a declarat recent Kellyanne Conway, consilieră a Casei Albe, după ce Iranul a anunțat o nouă fază de dezangajare din înțelegerea încheiată în 2015.

'Nu vreau un conflict militar între noi, Statele Unite și Iran, haideți să calmăm lucrurile', a adăugat premierul britanic.

În același interviu, Boris Johnson a mai spus că guvernul are în vedere o campanie de strângere de fonduri pentru ca emblematicul Big Ben să răsune pe 31 ianuarie, marcând astfel ieșirea țării din Uniunea Europeană.

Clopotul de 13,7 tone a rămas tăcut de când în 2017 au început lucrările de renovare la Turnul Elisabeta care îl găzduiește, răsunând doar pentru evenimente importante precum sărbătorirea Anului Nou.

Potrivit șefului guvernului, una din problemele principale este costul implicat, de 500.000 de lire, pentru ca Big Ben să răsune pe 31 ianuarie, la ora 23:00 GMT, când va avea loc ieșirea oficială din Uniunea Europeană, dar că se lucrează la un plan pentru ca banii să poată veni din contribuțiile populației.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13
Ploaie de scurtă durată
Umiditate:93 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Tue
16

Curs oficial BNM 29 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0936
USD 17.6277 -0.0665
RON 4.0060 -0.0184
UAH 0.6555 -0.0003
RUB 0.2486 -0.0011
Arhivă Radio Chișinău