Boris Johnson i-a propus lui Emmanuel Macron "să restabilească o cooperare între Franța și Regatul Unit"

  • 24 Septembrie 2021 19:06
Boris Johnson i-a propus lui Emmanuel Macron

Boris Johnson i-a propus vineri lui Emmanuel Macron "să restabilească o cooperare între Franța și Regatul Unit" după așa-numita criză diplomatică a submarinelor, informează Palatul Elysee, după o discuție dintre cei doi lideri, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În cursul acestei convorbiri telefonice care s-a derulat în cursul dimineții "la cererea" Londrei, Boris Johnson "și-a exprimat intenția de a restabili o cooperare între Franța și Regatul Unit, în conformitate cu valorile și interesele noastre comune (schimbarea climatică, Indo-Pacific, lupta împotriva terorismului)", se menționează într-un scurt comunicat al președinției.

"Președintele i-a răspuns că așteaptă propunerile sale", adaugă comunicatul.

Downing Street a emis de asemenea un comunicat după această convorbire telefonică, ușor diferit ca ton, în sensul că Johnson și Macron au convenit vineri "să continue să coopereze strâns".

"Ei au reafirmat importanța relației între Regatul Unit și Franța", se mai menționează în comunicatul Downing Street, reamintind de asemenea "importanța strategică a cooperării lor de lungă durată în regiunea indo-pacifică și în Africa".

Această convorbire a avut loc la două zile după o discuție între Emmanuel Macron și Joe Biden care a permis reducerea tensiunilor între Paris și Washington legată de anunțarea, la 15 septembrie, a unui parteneriat strategic între SUA, Australia și Regatul Unit, care s-a soldat cu anularea unui mega-contract pentru submarine franceze încheiat cu Canberra.

Emmanuel Macron a decis că ambasadorul francez în SUA, Philippe Etienne, se va întoarce la Washington săptămâna viitoare, în timp ce în privința revenirii la post a ambasadorului francez în Australia nu s-a anunțat încă nicio decizie.

În schimb, rechemarea ambasadorului francez la Londra a fost considerată inutilă întrucât, potrivit șefului diplomației franceze Jean-Yves Le Drian, "Marea Britanie, în această afacere, a fost puțin a cincea roată la căruță. Se cunoaște oportunismul permanent" al britanicilor.

Semn al nemulțumirii sale, Parisul a anulat totuși o întâlnire prevăzută în această săptămână între ministrul apărării, Florence Parly, și omologul ei britanic, Ben Wallace.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău