Boris Johnson: COP26 trebuie ''să marcheze începutul sfârșitului'' schimbării climatice

  • 01 Noiembrie 2021 16:10
Boris Johnson: COP26 trebuie ''să marcheze începutul sfârșitului'' schimbării climatice

Conferința ONU privind clima COP26 trebuie să marcheze începutul sfârșitului schimbării climatice, a declarat luni premierul Boris Johnson, în discursul său de deschidere a summitului de la Glasgow, relatează dpa.

"Dacă summiturile singure ar rezolva schimbarea climatică nu am fi avut nevoie de 25 de summituri COP pentru a ajunge unde suntem astăzi", a spus Johnson. "Dar deși COP26 nu va fi sfârșitul schimbării climatice, trebuie și poate să marcheze începutul sfârșitului", a adăugat el, scrie Agerpres.

"În anii de după Paris, lumea a construit încet și cu mari eforturi o barcă de salvare pentru umanitate și acum a venit timpul să-i dăm acelei bărci un impuls (...)", a mai afirmat el.

"Să ne îndreptăm spre 1,5 grade Celsius și să plecăm într-o călătorie spre un viitor mai curat și mai verde", a spus Johnson.

În Acordul de la Paris din 2015, liderii mondiali s-au angajat să limiteze încălzirea globală la sub 2 grade Celsius și să-și continue eforturile de a o limita la 1,5 grade Celsius, în raport cu nivelurile preindustriale.

Un eșec al conferinței privind clima de la Glasgow ar declanșa în lume "o furie și o nerăbdare incontrolabile", a mai avertizat luni premierul britanic Boris Johnson, potrivit AFP.

"Toate promisiunile nu ar fi decât blablabla" în caz de eșec, a spus el, parafrazând-o pe muza mișcării mondiale a tinerilor pentru combaterea schimbării climatice, Greta Thunberg.

"Da, va fi dificil. Da, putem s-o facem, să ne punem pe treabă", a îndemnat Boris Johnson.

Premierul britanic a mai spus luni că fonduri din sectorul privat sunt necesare pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să-și decarbonizeze economiile, relatează Reuters.

"Acum avem datoria de a găsi acele fonduri", a spus Johnson, referindu-se la angajamentul luat de țările dezvoltate în 2020 de a aduna 100 de miliarde de dolari pe an, dar care acum se așteaptă că va fi îndeplinit în 2023.

"Nu, nu putem și nu vom reuși numai prin cheltuieli guvernamentale. Noi în această sală putem aduna sute de miliarde, dar pe piață există sute de trilioane și sarcina acum este de a lucra împreună pentru a-i ajuta pe prietenii noștri să se decarbonizeze", a mai afirmat Johnson.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău