Boris Johnson anunță un plan în șase puncte pentru a-l face pe Vladimir Putin să eșueze în Ucraina

  • 06 Martie 2022 11:30
Boris Johnson anunță un plan în șase puncte pentru a-l face pe Vladimir Putin să eșueze în Ucraina

Premierul britanic, Boris Johnson, va prezenta un „plan internațional de acțiune” pentru a determina eșecul invaziei ruse în Ucraina și își va intensifica în acest scop întâlnirile diplomatice, săptămâna viitoare, la Londra, a anunțat sâmbătă Downing Street.

Președintele rus Vladimir Putin „trebuie să eșueze și trebuie să ne asigurăm că eșuează în acest act de agresiune”, a declarat prim-ministrul britanic într-un comunicat. „Nu este suficient să ne exprimăm sprijinul pentru ordinea internațională bazată pe reguli, ci trebuie să o apărăm de tentativele persistente de a rescrie regulile prin forță militară”, a adăugat el.

Planul lui Boris Johnson are șase puncte și nu presupune ca aliații occidentali să se angajeze în acțiuni militare împotriva Rusiei, ci vizează îngenunchierea economică a Moscovei, scrie The Guardian. În ceea ce o privește, Marea Britanie vrea să accelereze sancționarea oamenilor de afaceri ruși, așa că Downing Street va trimite luni în parlament pachetul de măsuri în acest sens.

Boris Johnson propune o coaliție umanitară internațională pentru a ajuta civilii din Ucraina, sprijin pentru capacitățile de autoapărare ale țării și o presiune economică mai mare exercitată asupra lui Vladimir Putin. Calea diplomatică este cea preconizată pentru a obține dezescaladarea, dar în același timp, Boris Johnson vrea lansarea unor demersuri „rapide” pentru a consolida securitatea în zona euro-atlantică.

Premierul britanic va încerca să mobilizeze comunitatea internațională în acest scop.

Astfel, luni el se va întâlni cu prim-miniștrii Canadei și Olandei, iar marți urmează să-i primească la Londra pe liderii din Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia (grupul de la Vișegrad) - țări care se confruntă cu un aflux de refugiați cauzat de invazie.

Planul lui Boris Johnson va fi prezentat în detaliu duminică, scrie AFP, preluată de Agerpres.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău