Specialiștii prognozează o creștere a infecțiilor respiratorii în această săptămână

  • 16 Ianuarie 2023 13:14
Specialiștii prognozează o creștere a infecțiilor respiratorii în această săptămână

Specialiștii prognozează o creștere a infecțiilor respiratorii în această săptămână, iar numărul de cazuri gripale este îngrijorător, a informat șeful Direcției Sănătate Chișinău, Boris Gâlcă. Printre cei mai afectați sunt copii, 44% din totalitatea cazurilor înregistrate în Chișinău sunt minorii până la 17 ani. Imunizarea cu vaccinul antigripal rămâne a fi unica soluție pentru a evita consecințele fatale ale virusului, mai ales în cazul persoanelor diagnosticate cu maladii cronice, au recomandat experții în sănătate, transmite Radio Chișinău.

Săptămâna trecută, în spitalele municipale au fost înregistrate 1400 de internări în regim de urgență, dintre care 214 copii. Spitalele sunt sub presiune din cauza virozelor și a gripei, a spus șeful Direcției Sănătate, Boris Gâlcă.

„Săptămâna trecută am avut înregistrate în municipiul Chișinău peste 5200 cazuri de infecție respiratorii acute, și dintre care jumătate au fost la copiii. Aproape 44% au fost înregistrate la copii. Am înregistrat în Chișinău 162 cazuri de gripă, inclusiv 99 de cazuri la copii în vârstă până la 17 ani”.

Specialiștii se așteaptă ca vârful cazurilor de infecții respiratorii și de gripă să fie atins în următoarele săptămâni. În luna februarie urmează un al doilea val de infecții cu care se vor confrunta adulții și copii, a spus virusologul Lidia Plăcintă.

„Gripa întotdeauna merge cu două valuri, prima este decembrie, a doua este luna februarie. H1N1 sau tip D anul acesta sunt predominante. Anul viitor va fi H2N3 predominant și tip H1N1 și H3N2. Unica profilaxie este imunizarea, sau contactul cu virusul, e tot aceeași”, a spus Lidia Plăcintă.

Vaccinarea împotriva gripei reprezintă cea mai bună măsură de prevenție, explică medicii, iar spălarea frecventă pe mâini și dezinfectarea suprafețelor sunt obiceiurile de bază în combaterea infecției.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău