Boris Gîlca: La nivel național avem peste 1000 de cazuri de gripă

  • 19 Ianuarie 2023 08:10
Boris Gîlca: La nivel național avem peste 1000 de cazuri de gripă

Virusul gripal și infecțiile respiratorii au pus stăpânire pe Republica Moldova și, în special, pe municipiul Chișinău. Șeful direcției generale asistență medicală și socială a primăriei Chișinău, Boris Gîlca, spune că spitalele municipale sunt pline până la refuz cu pacienți, iar dozele de vaccin antigripal sunt deja epuizate. Boris Gîlca acuză ministerul de profil de comunicare defectuoasă în privința situației epidemiologice din țară, menționând că o campanie de promovare a vaccinării antigripale trebuia demarată încă în luna octombrie, notează IPN.

Șeful Direcției generale asistență medicală și socială a primăriei Chișinău, Boris Gîlca, spune că infecțiile respiratorii virale și virusul gripal pun o presiune enormă pe sistemul spitalicesc din capitală. Situația s-ar putea înrăutăți odată cu revenirea copiilor la școală.

„După doi ani de lipsă de înregistrare a cazurilor de gripă în Republica Moldova, iată că în acest an avem foarte multe cazuri de gripă. La nivel național avem peste 1000 de cazuri de gripă. Cea mai mare concentrație și pe infecțiile respiratorii și pe gripă este în municipiul Chișinău. În luna decembrie am avut o presiune foarte mare pe spitalele de copii internați cu infecții respiratorii, am avut lipsă de paturi în spitalele municipale de copii, am fost nevoiți să amenajăm paturi suplimentare, am eliberat unele spații și le-am amenajat cu paturi. Această perioadă a trecut, pentru că toți copiii au intrat în vacanță. Acum copiii au revenit și această săptămână va fi iar una decisivă. Trebuie să fim foarte atenți, pentru că revenirea în colectivități a copiilor ar putea duce la o nouă creștere a numărului de cazuri de infecții respiratorii virale. La moment, spitalele municipale sunt pe deplin asigurate cu toate preparatele necesare”, a spus Boris Gîlca în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Boris Gîlca spune că deși numărul cazurilor de gripă confirmate de laborator este de peste 1000, numărul real al bolnavilor ar fi mult mai mare. În același timp, numărul de doze de vaccin antigripal alocate municipiului Chișinău este mult mai mic față de numărul cetățenilor care solicită vaccinarea.

„Regret că colegii de la Ministerul Sănătății nu au fost prezenți în comunicarea publică cu privire la măsurile de prevenție. Încă din luna octombrie trebuia să se vină cu o vastă campanie de promovare a vaccinării antigripale, trebuia să se vină cu mesaje de prevenție. Vaccinarea antigripală este foarte solicitată în municipiul Chișinău. În Chișinău am primit aproape 48 de mii de doze și ele au fost epuizate. Avem solicitări, dar nu mai avem doze. Centrul de Sănătate Publică Chișinău s-a oferit să ne suplinească rezervele de vaccin antigripal, dar preluându-le de la alte teritorii, punând în dificultate epidemiologică alte regiuni ale țării. Am solicitat încă 500 de doze de vaccin pentru Chișinău, dar aceste doze se vor epuiza în 2-3 zile”, a mai spus Boris Gîlca.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică numai în perioada 09.01.2023 - 15.01.2023 au fost înregistrate 190 de cazuri de gripă sezonieră, dintre care 141 de cazuri în municipiul Chișinău. Din numărul total de bolnavi cu gripă sezonieră, 113 sunt spitalizați. În contextul situației epidemiologice precare, ANSP recomandă populației respectarea distanței fizice, igienei personale, igienei tusei, adresarea la medic la apariția primelor simptome, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor în transportul public și în locurile aglomerate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău