Boris Focșa nu s-a prezentat la CNA
-
22 Februarie 2013 15:48
Ministrul Culturii, Boris Focșa, nu s-a prezentat nici vineri, 22 februarie, la Centrul Național Anticorupție, fiind citat în cadrul unui dosar privind înstrăinarea unor imobile aflate în proprietatea statului.
Boris Focșa a fost așteptat și joi la CNA. Acesta figurează în calitate de suspect într-un dosar penal privind vinderea ilegală a unor edificii, monumente de arhitectură de valoare națională din centrul Capitalei.
Șeful Direcției de urmărire penală din cadrul Centrului Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, a declarat că Boris Focșa nu a anuțat motivul pentru care nu dat curs citației. Potrivit legii, organul de urmărire penală este în drept să dispună aducerea forțată a acestuia, a sublinit Bogdan Zumbreanu. El a adăugat că dosarul a fost preluat de Procuratura Anticorupție, care urmează să dispună sau nu aducerea forțată a lui Boris Focșa.
Pe de altă parte, ministrul Culturii a declarat că nu a fost citat oficial de către organele de anchetă, potrivit portalului Unimedia. Procurorul Constantin Popa, de la Procuratura Anticorupție, care de astăzi instrumentează dosarul ”Focșa”, a declarat pentru Radio Chișinău că urmează să examineze mai multe cereri parvenite din partea ministrului Culturii, după care va decide dacă acesta va fi sau nu adus forțat pentru a fi audiat.
Dosarul pe numele lui Boris Focșa a fost inițiat în septembrie 2012. Acesta este suspectat că ar fi privatizat și vândut în mod ilegal un imobil din Centrul istoric al Capitalei, cu statut de monument de arhitectură protejat de stat.
Directorul Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor, Ion Ștefăniță, care a fost anterior audiat de Procuratura Generală, pe marginea acestu caz, a declarat că imobilul din strada Mihai Eminescu, 52, din Capitală, a fost privatizat cu încălcarea legislației.
Conacul Inglezi, de pe strada Mihai Eminescu 52, din Chișinău, a fost transmis în 2010, în posesia unui agent economic, printr-un ordin al ministrului Culturii Boris Focșa. Edificiul se afla până atunci în gestiunea Teatrului ”Luceafărul”. Conacul urma să fie restaturat, firma urmând să investească cinci milioane de lei în acest scop. Acest lucru nu s-a întâmpla, fapt confirmat și într-un raport al Curții de Conturi. Totuși, contractul nu a fost reziliat, iar anexele imobilului au fost înregistrate pe adrese poștale diferite și au fost privatizate.