BOP | Două partide ar intra în Parlament, două – la limita pragului electoral

  • 27 Aprilie 2017 14:19
0%
00:00:00
00:00:00

Două partide ar intra în Parlament, iar altele două ar fi la limita pragului electoral, potrivit rezultatelor Barometrului de Opinie Publică dat publicității joi, 27 aprilie.

Sondajul mai relevă că, în continuare, lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție greșită, iar majoritatea populației ar opta pentru schimbarea sistemului electoral, însă procentul celor care susțin votul uninominal este sub 30 la sută. 

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSRM ar acumula aproape 44%, iar PAS – 32 la sută. În același timp, PPDA și PDM s-ar afla la limita pragului electoral cu 6 și respectiv 4%. PCRM ar acumula 4% din voturile celor care au exprimat o opțiune de vot, potrivit Barometrului de Opinie Publică.

Politicienii de care se bucură de cea mai mare încredere din partea populației sunt Igor Dodon și Maia Sandu.

Aproximativ 37% din  cetățenii Republicii Moldova optează pentru menținerea actualului sistem de vot bazat pe liste de partid, potrivit datelor Barometrului. Totodată, votul uninominal este susținut de 29% dintre respondenți, iar pentru sistemul mixt au optat 23 la sută dintre cei chestionați. 

În cazul unui referendum, 45% din cetățenii moldoveni ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pe de altă parte 49% ar opta pentru Uniunea Eurasiatică. 

În cazul unui referendum pentru unirea cu România, 23% ar vota pentru, iar 58% - împotrivă. Aproximativ la fel s-ar împărți voturile și în cazul unui referendum privind aderarea la NATO.

Totodată, sondajul arată că 64% din cei intervievați consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție greșită. Totuși, numărul acestora este în scădere față de ultimele două sondaje, când depășea 80 la sută.

Sondajul a fost realizat în perioada 16-23 aprilie pe un eșantion de 1103 respondenți din 80 de localități, marja de eroare estimată de autori fiind de 3 la sută.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău