BOP | Ce fel de sistem de vot preferă cetățenii Republicii Moldova?

  • 17 Decembrie 2017 15:42
BOP | Ce fel de sistem de vot preferă cetățenii Republicii Moldova?

Aproape 37% din respondenții Barometrului Opiniei Publice, ediția noiembrie, optează pentru votul în baza listelor de partid în calitate de modalitate de a alege Parlamentul. Puțin peste 19% din intervievați s-au pronunțat pentru votul uninominal, iar 16% pentru votul mixt. Puțin peste 28% nu știu, fie nu au răspuns, transmite IPN.

La întrebarea „Cunoașteți ce înseamnă vot uninominal pentru alegerile parlamentare?”, aproape 51% din intervievați au răspuns „nu”, iar 45% au răspuns „da”. 4,5% nu știu sau nu au răspuns. În comparație cu sondajul prezentat în primăvara acestui an, numărul celor care au dat răspuns afirmativ este în descreștere. În aprilie această cifră constituia 58%.

Aproape jumătate din respondenții Barometrului Opiniei Publice, noiembrie 2017, nu au încredere în niciun politician din Republica Moldova. Cercetarea mai arată că în opinia majorității, Republica Moldova nu este guvernată de voința poporului. 86,8% dintre respondenți cred acest lucru, ceea ce constituie o creștere de 17 puncte procentuale în comparație cu studiul din primăvara acestui an.

De asemenea, majoritatea sunt de părere că alegerile în Republica Moldova nu sunt libere și corecte – 76,3%, o creștere de 20 de puncte procentuale comparativ cu sondajul precedent.

Sondajul a fost efectuat în perioada 18 noiembrie-5 decembrie, pe eșantion de 1113 persoane din 82 de localități, reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene. Eroarea maximă este +/- 2,8%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău