Bombardierul rusesc interceptat de Marea Britanie avea la bord arme nucleare

  • 02 Februarie 2015 15:38
Bombardierul rusesc interceptat de Marea Britanie avea la bord arme nucleare

Ambasadorul Rusiei la Londra, Aleksandr Iakovenko, a fost convocat vineri la Ministerul britanic de Externe după ce două bombardiere strategice ruseşti Tu-95 au fost observate în zona Canalului Mânecii, relatează Agerpres.

Avioane de vânătoare Typhoon ale Forţelor aeriene britanice au fost ridicate de la sol pentru interceptarea aparatelor de zbor ruseşti şi, aşa cum s-a dovedit mai târziu, un post de ascultare militar aparţinând Norvegiei a interceptat discuţiile din cabina de zbor a unuia dintre bombardiere, confirmând faptul că acesta avea cel puţin un focos nuclear la bord.

Ministerul britanic al Apărării a precizat de asemenea că unul dintre bombardiere dispunea de cel puţin o rachetă ghidată, concepută pentru a distruge submarine de tipul Vanguard. Când aceste date au devenit cunoscute graţie interceptărilor norvegiene, au fost informaţi prim-ministrul David Cameron şi ministrul apărării, Michael Fallon.

Un înalt responsabil din cadrul forţelor aeriene britanice a declarat că interceptările norvegienilor conţin un anumit cuvânt care indică faptul că operaţiunea bombardierelor ruse a fost una de antrenament şi că rachetele nu erau armate. Al doilea avion avea rol de observare. Partea rusă ştie că Marea Britanie este capabilă să intercepteze comunicaţiile sale.

'Am aflat, de asemenea, dintr-o altă sursă, cu mult timp înainte ca avionul rusesc să se fi apropiat de spaţiul aerian britanic, că acesta are la bord arme nucleare', a afirmat pentru Express o sursă din forţele aeriene britanice.

La Moscova, Ministerul rus al Apărării a dezminţit informaţiile apărute în mass-media britanice, afirmând că zborurile avioanele militare ruseşti peste apele neutre sunt efectuate fără arme. 'Noi zburăm fără arme. Aceasta este o informaţie eronată; din nou, o provocare', a afirmat un înalt responsabil militar rus pentru RIA Novosti, sub rezerva anonimatului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
1,83 °C
burniță de intensitate joasă
Umiditate:100 %
Vint:4,6 m/s
Fri
4 °C
Sat
9 °C
Sun
7 °C
Mon
7 °C
Tue
9 °C

Curs oficial BNM 12 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2148 -0.0164
USD 17.3404 -0.0115
RON 4.0202 -0.0041
UAH 0.7350 -0.0005
RUB 0.2727 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău