Bolsonaro îl atacă pe Biden după 'amenințările lașe' în legătură cu Pădurea Amazoniană

  • 30 Septembrie 2020 20:10
Bolsonaro îl atacă pe Biden după 'amenințările lașe' în legătură cu Pădurea Amazoniană

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a reacționat furios miercuri la apelul candidatului democrat din alegerile prezidențiale din SUA, Joe Biden, la un efort global de a oferi Braziliei 20 de miliarde de dolari pentru a pune capăt defrișării Pădurii Amazoniene, iar în caz contrar să fie supusă unor "consecințe economice" nespecificate, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Bolsonaro a scris pe Facebook că a interpretat afirmația lui Biden, făcută în timpul dezbaterii televizate de marți noapte cu candidatul republican Donald Trump, ca o amenințare cu sancțiuni economice dacă Brazilia nu ar accepta oferta.

El a postat în portugheză și engleză că nu acceptă "mită" sau "amenințări lașe".

Bolsonaro a precizat că Brazilia ia măsuri în privința defrișărilor și a reluat opinia conform căreia interesul străin în Amazon este motivat financiar și reprezintă o încercare de a submina suveranitatea Braziliei.

"Lăcomia unor țări față de Amazon este un lucru binecunoscut", a spus președintele brazilian.

"Totuși, demonstrarea explicită a acestei lăcomiei de către cineva care candidează pentru președinția țării sale este un semnal clar de dispreț față de o coexistență cordială și fructuoasă între două națiuni suverane", a adăugat el.

La alegerile din noiembrie din SUA, Biden candidează împotriva președintele republican Donald Trump. Bolsonaro îl admiră deschis pe Trump și a încercat să construiască o alianță între Brazilia și administrația americană, cei doi lideri căutând o aprofundare a legăturilor comerciale.

La dezbaterea tensionată de marți, Biden a spus că Brazilia oferă un exemplu despre cum Trump "nu are nicio legătură cu politica externă".

"Pădurile tropicale din Brazilia sunt doborâte", a spus Biden.

"Aș strânge și m-aș asigura că țări din toată lumea ar aduna 20 de miliarde de dolari și aș spune: 'Uitați 20 de miliarde de dolari. Opriți-vă din defrișări. Iar dacă nu o veți face, veți suferi consecințe economice semnificative'", a declarat candidatul democrat la alegerile din SUA.

Datele oficiale arată că o zonă aproximativ de dimensiunea Libanului a fost defrișată în Amazon în 2019, un record pentru ultimii 11 ani.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău