Bolivia pregătește un mandat de arestare împotriva lui Evo Morales

  • 15 Decembrie 2019 09:06
Bolivia pregătește un mandat de arestare împotriva lui Evo Morales

Președinta interimară a Boliviei, Jeanine Anez, a anunțat sâmbătă emiterea iminentă a unui mandat de arestare împotriva fostului președinte Evo Morales, refugiat în Argentina și vizat de anchete pentru rebeliune și terorism, notează AFP.

"În zilele următoare va fi emis un mandat de arestare (contra fostului președinte socialist), pentru că am efectuat demersurile corespunzătoare", a declarat presei Jeanine Anez, o senatoare de dreapta, după o ceremonie militară.

Potrivit acesteia, Evo Morales "nu a respectat nimic niciodată, nici măcar Constituția", și, în consecință, dacă revine în Bolivia, "știe că va trebui să dea răspunsuri țării, deoarece este tras la răspundere de justiție".

Abandonat de poliție și de armată, Evo Morales a fost constrâns la demisie pe 10 noiembrie, după trei săptămâni de manifestații pentru a protesta față de alegerile umbrite de fraude, potrivit opoziției și Organizației Statelor Americane (OSA).

El a candidat pentru al patrulea mandat după ce a stat aproape 14 ani la conducerea Boliviei.

Denunțând o "lovitură de stat", Evo Morales s-a refugiat în Mexic, apoi, după o scurtă vizită în Cuba, a plecat în Argentina. Guvernul președintelui peronist de centru-stânga al Argentinei, Alberto Fernandez, i-a acordat protecție în calitate de refugiat.

La sfârșitul acestei săptămâni, responsabili ai Mișcării spre Socialism (MAS), partidul lui Evo Morales, s-au deplasat la Buenos Aires pentru a defini împreună cu el strategia MAS în vederea viitoarelor alegeri generale.

Parlamentul Boliviei a votat la sfârșitul lui noiembrie o lege convocând alegeri prezidențiale și legislative la care Evo Morales nu va avea dreptul să participe. Data acestor alegeri nu a fost stabilită deocamdată.

La începutul lui decembrie, MAS l-a numit pe Evo Morales" șef de campanie" al partidului pentru aceste viitoare alegeri.

Evo Morales a afirmat cu acel prilej că intenționează să revină în țară. "În curând, voi fi în Bolivia, pentru că ne lansăm împreună în aceste alegeri și pentru a le câștiga, cum am făcut întotdeauna", a declarat el atunci prin telefon.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău