Bolivia: Joi începe auditul scrutinului prezidențial care a generat proteste de amploare

  • 31 Octombrie 2019 08:40
Bolivia: Joi începe auditul scrutinului prezidențial care a generat proteste de amploare

Organizația Statelor Americane (OSA) începe joi un audit cu caracter "obligatoriu" al scrutinului prezidențial desfășurat în Bolivia, ale cărui rezultate au generat un val de proteste în întreaga țară și acuzații de fraudă din partea opoziției, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Toate părțile vor fi obligate să respecte rezultatul auditului realizat de OSA, a declarat presei miercuri, în capitală, ministrul bolivian de externe Diego Pary.

În urma alegerilor prezidențiale desfășurate pe 20 octombrie, actualul președinte Evo Morales a fost declarat câștigător după primul tur de scrutin, rezultat contestat de principalul său rival politic, Carlos Mesa.

Numărarea inițială a voturilor a fost perturbată în mod inexplicabil, ceea ce a generat furia susținătorilor opoziției, acuzații de falsificare a voturilor, precum și exprimarea îngrijorării în legătură cu corectitudinea desfășurării scrutinului din partea OSA și a mai multor țări, printre care SUA și Brazilia.

Pary a mai informat că observatori din Spania, Mexic și Paraguay au fost invitați să monitorizeze desfășurarea auditului.

Șeful diplomației boliviene nu a precizat perioada de desfășurare a auditului.

Carlos Mesa, care anterior declarase că, în opinia sa, auditul va demonstra în mod clar existența unei fraude electorale, a comunicat miercuri, într-o declarație, că partidul său "nu acceptă auditul în condițiile actuale, agreate în mod unilateral". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,03 m/s
Fri
22
Sat
24
Sun
24
Mon
23
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău