Bojdeuca lui Creangă, restaurată într-un program comun România – Republica Moldova

  • 05 August 2021 10:08
Bojdeuca lui Creangă, restaurată într-un program comun România – Republica Moldova

Bojdeuca lui Ion Creangă va fi restaurată în cadrul unui program comun România-Republica Moldova. Astfel, recent a fost semnat un contract de grant pentru implementarea proiectului transfrontalier „Călător pe Meridiane Culturale”, realizat de Consiliul Județean Iași, în parteneriat cu Consiliul Raional Fălești și Primăria Fălești din Republica Moldova.

Potrivit infoprut.ro, bugetul total al proiectului este de 1.724.351 de euro, dintre care finanțarea nerambursabilă o reprezintă suma de 1.500.000 de euro.

Activitățile principale vor consta în restaurarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă” Iași – Județul Iași, reabilitarea drumului istoric de acces din pavaj de granit „Ștefan cel Mare” din Fălești, dar și în reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” din același oraș al R. Moldova.

Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023. În acest timp, vor fi executate lucrări de restaurare și securizare a bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale din incintă, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat.

Menționăm că proiectul respectiv este finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun Romania-Republica Moldova, prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI) care se adresează zonei aflate la frontiera dintre cele două state. Programul prevede acțiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre ale UE care se învecinează.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău