Boiko Borisov: Premierul bulgar: South Stream trebuia construit fără pachetul III

  • 24 Aprilie 2015 17:03
Boiko Borisov: Premierul bulgar: South Stream trebuia construit fără pachetul III

Premierul bulgar Boiko Borisov a afirmat vineri, 24 aprilie, la Craiova, în cadrul conferinței de presă comune cu premierii român și sârb, că South Stream trebuia construit fără pachetul III.

În acest moment nu există încheiat un contract nici din partea Bulgariei, nici din partea Rusiei. Premierul bulgar a ținut să precizeze că el susține proiectul Nabucco, care nu deranjează proiectul South Stream, dar despre care 'din păcate nu se mai discută', informează Agerpres.

'Astăzi încă nu avem un contract încheiat în privința South Stream nici din partea Bulgariei, nici din partea Rusiei. În ceea ce privește acest proiect, există o procedură față de Bulgaria. De ce ? Pentru că South Stream trebuia construit fără pachetul III. Dacă trebuie să fiu mai clar, că și alte încărcături de gaz trebuiau transportate în acea conductă și în acel moment în porturile bulgărești există platforme și există materiale de construcții care sunt pregătite pentru începerea construcțiilor, chiar și astăzi în orașul Burgas', a spus Borisov la conferința de presă comună de la finalul întâlnirii trilaterale de la Craiova din premierii României, Bulgariei și Serbiei.

Potrivit premierului bulgar, Uniunea Europeană este categorică, fără să fie îndeplinit pachetul III energetic, nicio țară din Uniunea Europeană nu-și poate permite să construiască o conductă.

'Nu avem nimic împotriva Rusiei, nu avem nimic împotriva proiectului, dar există o cerință: să respectăm ceea ce s-a spus de la Bruxelles, iar eu sunt convins că fiecare stat în cadrul Uniunii Europene va fi silit să respecte acel pachet III, deoarece să fii membru al UE nu este doar un privilegiu, nu este doar a folosi fonduri europene, înseamnă și disciplină, înseamnă să respecți anumite reguli. Așa că eu sper, înainte de toate, cu cât mai repede pe cale diplomatică să rezolvăm problemele între Ucraina, Rusia și Uniunea Europeană, să cadă toate sancțiunile, să ne întoarcem la masa negocierilor, pentru că, știți foarte bine, prin Bulgaria este cea mai scurtă cale', a mai spus premierul Bulgariei.

Borisov a mai afirmat că separat, el este militant pentru proiectul Nabucco, care nu deranjează proiectul South Stream, ci din contră, Nabucco este prioritate pentru Uniunea Europeană. 'Din păcate, brusc s-a întâmplat ceva: nu se mai discută despre acel proiect, sper cât se poate mai repede să primesc și un răspuns foarte concret, pentru că este un loc foarte potrivit de unde să vină gazul, din Azerbaidjan, iar după întâlnirea de la Lausanne între Iran, SUA, acele fluxuri trebuie să vină de jos, din sud, să intre prin Bulgaria și să plece spre Ungaria și Austria. Separat, să intre România și Grecia', a mai spus Borisov.

Potrivit premierului bulgar, în ceea ce privește Serbia, se lucrează foarte activ la interconectare, de asemenea și cu România, însă situația politică 'de sancțiuni, contrasancțiuni influențează foarte mult luarea unor decizii oportune'. 'Eu sunt optimist că după ce se rezolvă problemele pe cale diplomatică și atunci vom avea și discuții mai concrete. Dacă cineva crede că va sări regulile europene, de acum îi pot spune oricărui coleg de-al meu că Bruxelles în privința asta este foarte strict', a mai afirmat premierul bulgar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău