Boicot general în China asupra H&M după refuzul companiei de a mai cumpăra bumbac din provincia unde uigurii sunt supuși persecuțiilor

  • 27 Martie 2021 10:38
Boicot general în China asupra H&M după refuzul companiei de a mai cumpăra bumbac din provincia unde uigurii sunt supuși persecuțiilor

China a decis să boicoteze produsele H&M, după ce compania suedeză de îmbrăcăminte s-a angajat să nu mai cumpere bumbac din provincia chineză Xinjiang, după acuzațiile despre munca forțată și epurarea etnică la care sunt supuși minoritarii uiguri din regiune. Premierul Suediei și-a exprimat în acest caz susținerea față de producătorul de haine, informează Agerpres, preluat de Digi24.ro

„Cred că este foarte bine când companiile își asumă responsabilitatea pentru condițiile de muncă ale salariaților peste tot în lume, pentru ca salariații să fie tratați cu respect”, a declarat premierul Suediei Stefan Löfven.

În același timp, șeful Executivului suedez a îndemnat la o relație echilibrată cu China. „Vrem să avem un bun dialog și bune schimburi cu China. China este o țară mare și importantă”, a adăugat el.

După publicarea unor studii asupra muncii forțate la care sunt supuși uigurii în regiunea Xinjiang, mai multe companii de pret-a-porter, printre care cea suedeză H&M, americană Nike, germană Adidas sau japoneză Uniqlo, s-au angajat anul trecut, în comunicate, să boicoteze bumbacul din Xinjiang.

UE, Marea Britanie, SUA și Canada au impus sancțiuni împotriva Chinei în legătură cu tratamentul aplicat uigurilor.

Principalele platforme de comerț online din China au retras produsele H&M de la vânzare

După aplicarea sancțiunilor, China și-a vărsat furia pe companiile occidentale Nike și H&M.

H&M și-a văzut miercuri produsele retrase de pe principalele site-uri chineze de vânzare online, chiar dacă cele circa 500 de magazine ale sale au rămas deschise.

Canalul CCTV care aparține statului a spus că H&M a „calculat greșit” încercând să fie un „erou al dreptății” și că „trebuie să plătească un preț mare pentru acțiunile sale greșite”.

H&M China a postat miercuri o declarație pe Weibo spunând că „respectă consumatorii chinezi ca întotdeauna” și că „nu susține nicio poziție politică”.

Până miercuri seară, cel puțin trei mari platforme chineze de comerț online - Pinduoduo, JD.com și Tmall - au retras produsele H&M de la vânzare, potrivit rapoartelor.

H&M, al doilea retailer de îmbrăcăminte la nivel mondial, își asigură mai mult de 5% din cifra sa de afaceri în China, unde se află aproape 10% dintre magazinele sale.

În plus, unul dintre subiectele de iritare din relațiile Suediei cu Beijingul a fost în ultimele luni interzicerea de către autoritatea suedeză în domeniul telecomunicațiilor a accesului gigantului chinez Huawei la licitația pentru echipamente 5G în Suedia, în numele securității naționale.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău