Boicot coordonat al Occidentului la adresa Rusiei la întâlnirea miniștrilor de finanțe ai țărilor din G20

  • 20 Aprilie 2022 10:14
Boicot coordonat al Occidentului la adresa Rusiei la întâlnirea miniștrilor de finanțe ai țărilor din G20

Statele occidentale se pregătesc să organizeze miercuri un boicot coordonat la adresa Rusiei, cu prilejul întâlnirii de la Washington a miniștrilor de finanțe ai țărilor G20. Miniștrii occidentali sunt așteptați să părăsească sala în bloc în momentul apariției ministrului rus de finanțe, Anton Siluanov, informează Reuters, potrivit DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, în ciuda faptului că SUA și UE solicită excluderea Rusiei din întâlnirile G20, alte țări membre ale Grupului, în special China și Indonezia (care prezidează întrunirile G20 din acest an) se opun acestei decizii.

G20, cunoscut și sub numele de „Grupul”, reunește cele mai importante 19 state industrializate și emergente, plus Uniunea Europeană. Țările G20 reprezintă aproximativ două treimi din populația lumii și mai bine de 80% din producția economică globală.

Federația Rusă a confirmat marți prezența ministrului de finanțe Siluanov la întrunirea G20 de la Washington, ceea ce a declanșat proteste din partea reprezentanților statelor occidentale, care au afirmat că nu pot sta la aceeași masă cu reprezentantul Moscovei, în condițiile în care mii de civili ucraineni au fost uciși în urma războiului din această țară declanșat de Rusia.

Președintele american Joe Biden a declarat deja, în urmă cu o lună, că Rusia ar trebui exclusă din grupul G20 al celor mai mari economii din lume.

Tensiunile dintre statele occidentale și Rusia pun în pericol viitorul G20, avertizează analiștii consultați de Reuters.

Astfel, în cazul în care Occidentul ar acorda în viitor mai multă importanță întrunirilor G7, în dauna G20, o astfel de decizie ar duce la creșterea influenței economice a Chinei. De asemenea, Rusia s-ar putea alia direct cu China, ceea ce ar fi în avantajul Moscovei, iar cele două țări ar avea astfel împreună o influență mai mare decât cea deținută în prezent în cadrul grupului G20.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău