Bogdan Aurescu va susține la reuniunea miniștrilor de Externe necesitatea de a continua ajutorul pentru Ucraina

  • 22 Ianuarie 15:06
Bogdan Aurescu va susține la reuniunea miniștrilor de Externe necesitatea de a continua ajutorul pentru Ucraina

Ministrul Bogdan Aurescu participă luni la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE) - care va avea loc la Bruxelles și va reafirma necesitatea continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina.

"Miniștrii de externe europeni vor avea pe agendă discuții aprofundate privind agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cu participarea prin videoconferință a ministrului ucrainean de externe, D. Kuleba, precum și cu privire la evoluțiile din Sahel și statele costiere din Africa de Vest", informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), potrivit Digi24. 

Oficialii europeni vor aborda și evoluțiile din Iran, Muntenegru, Afganistan și Venezuela, precum și lansarea misiunii UE în Armenia, care va avea mandatul de observare și raportare asupra situației de-a lungul frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan, cu scopul facilitării procesului de normalizare a relațiilor Armenia-Azerbaidjan, prin măsuri de consolidare a încrederii.

În marja CAE, miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii informal cu prim-ministrul palestinian, Mohammad Shtayyeh, precum și o discuție cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

"Referitor la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, ministrul Bogdan Aurescu va reafirma necesitatea continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina, în special pentru depășirea sezonului rece și acordarea asistenței militare pentru armata ucraineană prin intermediul Facilității Europene pentru Pace", arată sursa citată.

De asemenea, va susține adoptarea de noi sancțiuni la adresa Rusiei și continuarea demersurilor de sprijin pentru statele terțe, afectate de consecințele războiului. Potrivit MAE, ministrul român va exprima susținere pentru identificarea de soluții juridice solide pentru crearea instanței care să se ocupe de pedepsirea celor vinovați de crimă de agresiune ca urmare a agresiunii Rusiei contra Ucrainei.

Aurescu va prezenta date actualizate privind sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, cu accent pe facilitarea exportului de cereale ucrainene prin țara noastră. El va reafirma sprijinul pentru parcursul european al Ucrainei, cu respectarea tuturor recomandărilor Comisiei Europene și, în context, va sublinia importanța viitorului Summit UE - Ucraina, programat pentru luna februarie.

În cadrul reuniunii de lucru cu prim-ministrul palestinian, Mohammad Shatyyeh, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția importanța continuării măsurilor UE în sprijinul instituțiilor Autorității Palestiniene și pentru Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, în baza soluției celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate.

Va exprima sprijinul pentru rezultate concrete ale relației UE-Palestina, cum ar fi stabilirea unui dialog politic regulat și lansarea negocierilor pentru un Acord de Asociere deplin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-1,71
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Sat
1
Sun
3
Mon
3
Tue
2
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău