Bogdan Aurescu: Ne-am îndreptat cele mai multe eforturi de asistență către cetățenii din R.Moldova, din dorința sinceră și fermă de a contribui la integrarea noastră comună în spațiul european

  • 01 Iulie 2020 10:32
Bogdan Aurescu: Ne-am îndreptat cele mai multe eforturi de asistență către cetățenii din R.Moldova, din dorința sinceră și fermă de a contribui la integrarea noastră comună în spațiul european

Plecând de la experiența dobândită odată cu aderarea la Uniunea Europeană în 2007, precum și de la înțelegerea rolului Uniunii în dezvoltarea economiei și societății românești, este firesc ca, la nivel UE, consolidarea asistenței politice, tehnice și financiare pentru Republica Moldova, sub egida Parteneriatului Estic, să fie condiționată de implementarea unor reforme concrete în sensul asigurării transparenței administrative, reformei justiției, luptei anti-corupție, bunei guvernări, a declarat ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, într-un interviu pentru AGERPRES.

Potrivit ministrului, România a fost și rămâne un susținător constant al procesului de transformare democratică pe baza valorilor europene în statele Parteneriatului Estic, în conformitate cu angajamentele individuale ale acestor state.

„Perspectiva României nu s-a schimbat. Noi sprijinim în continuare, în modul cel mai ferm, avansarea parcursului european al Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, ca state asociate Uniunii Europene, atenția pentru statul de drept, reforma în domeniul justiției și buna guvernare, aceste componente fiind esențiale pentru dezvoltarea celor trei țări. România poate împărtăși statelor care compun Parteneriatul Estic propria sa experiență în transpunerea politicilor UE în practici naționale eficiente, pentru a facilita acest proces. Aceasta a fost abordarea noastră constantă în cadrul Parteneriatului Estic și, așa cum este natural și firesc, ne-am îndreptat cele mai multe eforturi de asistență către cetățenii din Republica Moldova, din dorința sinceră și fermă de a contribui la integrarea noastră comună în spațiul european. Plecând de la experiența dobândită odată cu aderarea la Uniunea Europeană în 2007, precum și de la înțelegerea rolului Uniunii în dezvoltarea economiei și societății românești, este firesc ca, la nivel UE, consolidarea asistenței politice, tehnice și financiare pentru Republica Moldova, sub egida Parteneriatului Estic, să fie condiționată de implementarea unor reforme concrete în sensul asigurării transparenței administrative, reformei justiției, luptei anti-corupție, bunei guvernări”, a declrat Bogdan Aurescu.

Șeful diplomaței de la București a reiterat că România are o relație specială cu Republica Moldova, bazată pe comunitatea de istorie, limbă și cultură, iar cetățenii Republicii Moldova se vor putea baza și în viitor pe sprijinul consistent și total dezinteresat al României. „Angajamentul continuu al României a fost reconfirmat recent prin acțiuni concrete și semnificative în contextul pandemiei de COVID-19, în beneficiul direct și imediat al cetățenilor Republicii Moldova”, a subliniat Bogdan Aurescu.

Astfel, România a trimis la 30 aprilie o echipă de 52 persoane, dintre care 41 de doctori și asistente medicale, pentru a susține, timp de 15 zile, eforturile personalului medical din Republica Moldova în lupta cu pandemia, precum și un ajutor umanitar în valoare de aproximativ 3,5 milioane euro, constând în echipamente medicale, medicamente și dezinfectanți. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a acționat continuu, împreună cu alte autorități competente, precum Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pentru facilitarea eforturilor de repatriere a numeroși cetățeni ai Republicii Moldova, precum și a unui militar al Republicii Moldova din Misiunea de instruire a UE din Mali, și a luat măsuri pentru asigurarea fluidizării transporturilor de mărfuri spre și dinspre Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău