Bogdan Aurescu explică contribuția României la acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru R. Moldova

  • 25 Iunie 17:21
Bogdan Aurescu explică contribuția României la acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru R. Moldova

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat vineri cum România a ajutat Republica Moldova să obțină statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Aurescu a subliniat că acest sprijin va continua în procesul de reforme pe care Chișinăul trebuie să-l urmeze.

„E, în primul rând, o reușită pentru Ucraina și Republica Moldova, e clar. E o confirmare, cum a spus și președintele Iohannis, a valorii strategice a politicii de extindere a UE că, de fapt, se schimbă harta geopolitcă a Europei”, a transmis ministrul român de externe, vorbind despre faptul că Kievul și Chișinăul au primit statut de candidat pentru aderarea la UE.

„Până ieri, până la decizia de ieri, exista perspectivă europeană acceptată la nivel european doar pentru Balcanii de Vest, ca regiune în vecinătatea Uniunii Europene. Pentru partenerii din est exista doar Parteneriatul Estic, ca formulă de apropiere de valorile, de standardele europene, dar fără ca această formulă de cooperare să fie privită ca o anticameră a integrării europene, a aderării la Uniunea Europeană. Decizia de ieri schimbă această paradigmă și arată că Uniunea Europeană joacă și în vecinătate, în mod serios, în mod substanțial, și în felul acesta poate să aspire să fie un actor global. Așa cum spuneam de mai multe ori, nu poți să fii actor global dacă nu ești influent în propria ta vecinătate”, a mai subliniat Bogdan Aurescu în emisiunea de vineri seară.

Ministrul român de externe a spus și că, dacă ne raportăm la momentul martie, când s-a desfășurat acel Summit informal al Consiliului European, al liderilor europeni la Versailles, la acel moment toată atenția era îndreptată spre Ucraina”.

Noi am reușit atunci, prin Președintele României, să introducem în textul comunicatului final al Summitului de la Versailles și o referire la candidaturile Republicii Moldova și, respectiv, Georgiei. De la acel moment, a existat un proces continuu de construcție, sigur, în parteneriat și pe baza eforturilor pe care Republica Moldova și liderii Republicii Moldova le-au făcut în toată această perioadă. Noi am fost permanent într-un contact destul de strâns, aș spune, chiar foarte strâns, dar și rezultatul de ieri este un rezultat care se datorează în foarte bună măsură și eforturilor României și mai ales ale Președintelui României”, a precizat Bogdan Aurescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:0 m/s
Wed
24
Thu
24
Fri
27
Sat
28
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău