Bogdan Aurescu, despre Platforma de sprijin pentru Republica Moldova: În conferința de la București vom pune accentul pe asistența pentru reforme

  • 13 Iulie 16:27
Bogdan Aurescu, despre Platforma de sprijin pentru Republica Moldova: În conferința de la București vom pune accentul pe asistența pentru reforme

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a vorbit într-un interviu acordat Digi24 despre Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, pe care a caracterizat-o ca fiind o inițiativă comună a României, Germanie și Franței, care a plecat de la nevoile actuale ale Republicii Moldova, mai ales după declanșarea războiului din Ucraina.

„Situația socială, din cauza valului de refugiați, ceea ce înseamnă cheltuieli importante, efecte economice, de asemenea dificultăți legate de inflație, la care se adaugă o criză energetică. Deci, un cumul de situații de criză care au determinat o situație greu de gestionat. În acest context, ne-am gândit la acest instrument”, a spus Bogdan Aurescu în interviu.

Ministrul român de externe a menționat care este accentul care va fi pus pe al doilea palier, la conferința care va avea loc la București.

„Vom punem accentul în cadrul acestei conferințe pe care o găzduiesc la București pe al doilea palier (primul palier la conferința de la Berlin - am strâns aproape 695 de milioane de euro) pe asistența pentru reforme. Au fost create 5 grupuri de lucru la Berlin”, a precizat Bogdan Aurescu.

Potrivit șefului diplomației române, elementul nou care a apărut este decizia Consiliului European prin care s-a acordat Republicii Moldova statutul de candidat.

„În acea opinie a Comisiei, există o serie de repere care trebuie îndeplinite din punct de vedere al Republicii Moldova. Acest set de pași care trebuie îndepliniți se referă la situația specifică Republicii Moldova: lupta împotriva corupției, reforma adiminstrație, managementul finanțelor publice. Vor participa la această conferință de la București reprezentanți ale statelor europene, reprezentați ai statelor G7, ai instituțiilor europene și financiare internaționale. Împreună vom analiza ceea ce trebuie să facem ca Republica Moldova să fie mai rezilientă. Este un cadru util prin care canalizăm atenția comunității internaționale și ajutăm acest proces de reformă care este în obiectivele guvernării de la Chișinău”, a spus Bogdan Aurescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
13,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
20
Fri
21
Sat
23
Sun
19
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău