Bogdan Aurescu dă asigurări că „nu există niciun pericol ca România să fie atrasă într-un conflict militar cu Federația Rusă”

  • 07 Februarie 2022 10:02
Bogdan Aurescu dă asigurări că „nu există niciun pericol ca România să fie atrasă într-un conflict militar cu Federația Rusă”

Nu există niciun pericol ca România să fie atrasă într-un conflict militar cu Federația Rusă, pe fondul situației de securitate din vecinătatea estică, este asigurarea dată, duminică, de ministrul de externe de la Bucuești, Bogdan Aurescu, la Prima TV, relatează Agerpres.

„Nu există niciun pericol ca România să fie atrasă într-un conflict militar cu Federația Rusă în acest moment, ca urmare a unor eventuale evoluții în vecinătate. Nu e cazul să existe cetățeni români care să fie alarmați că vom fi târâți într-un război în vecinătatea noastră”, a afirmat Bogdan Aurescu.

El a adăugat că „există în acest moment o umbrelă de securitate extrem de puternică, care oferă toate garanțiile posibile pentru securitatea și stabilitatea României și a cetățenilor săi, și anume apartenența la NATO, la care se adaugă Parteneriatul strategic foarte puternic cu Statele Unite”.

În cazul unei acțiuni militare a Rusiei în Ucraina, „există un răspuns care va fi dat Federației Ruse” din partea NATO și a Uniunii Europene, care „va produce consecințe masive și costuri severe Federației Ruse” a subliniat șeful diplomației române.

„Ne-am pregătit deja pentru acest răspuns și el va fi în termeni în care eu sper că Federația Rusă trebuie să fie conștientă că nu-și dorește un astfel de răspuns. Este vorba de un răspuns din partea NATO pe de o parte, printr-o consolidare proporțională, dar consistentă a flancului estic, pe de altă parte răspunsul este reprezentat de o reacție a Uniunii Europene printr-un pachet foarte robust, foarte substanțial de sancțiuni”, a detaliat ministrul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău