Bogdan Aurescu a reafirmat, la sesiunea Consiliului Ministerial al OSCE, sprijinul României pentru soluționarea conflictului din regiunea transnistreană

  • 04 Decembrie 2020 19:30
Bogdan Aurescu a reafirmat, la sesiunea Consiliului Ministerial al OSCE, sprijinul României pentru soluționarea conflictului din regiunea transnistreană

Ministrul afacerilor externe al Românei, Bogdan Aurescu, a participat joi, 3 decembrie, la cea de-a 27-a sesiune a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), organizată de Albania, în calitate de Președinție-în-Exercițiu (PiE) a OSCE, în sistem videoconferință.

Reuniunea Consiliului Ministerial a oferit posibilitatea abordării principalelor evoluții pe cele trei dimensiuni - politico-militară, economică și de mediu, respectiv umană -  ale OSCE, potivit unui comunicat al Ministeruui Afacerilor Externe de la București.   

În intervenția sa, șeful diplomației române a reafirmat angajamentul României față de apărarea și protejarea principiilor și valorilor Actului Final de la Helsinki și ale Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă, documente care stau la baza OSCE. A subliniat, totodată, rolul esențial al Organizației în soluționarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre, care continuă să reprezinte o provocare pentru stabilitatea și securitatea europeană și care trebuie să beneficieze de o atenție reînnoită la nivelul organizațiilor internaționale.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, de asemenea, importanța respectării depline a mandatului misiunilor de monitorizare de pe teren. În acest context, șeful diplomației române a menționat sprijinul României pentru soluționarea conflictului din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în cadrul formatului 5+2, pe baza respectării suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute și fără afectarea parcursului său european. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău