Bogdan Aurescu: Limba ne oferă sentimentul de apartenență la o conștiință

  • 31 August 2015 18:34
Bogdan Aurescu: Limba ne oferă sentimentul de apartenență la o conștiință

Limba este un instrument de afirmare a latinității poporului român, dă forță și vitalitate creațiilor culturale și spirituale ale românilor, oferă sentimentul de apartenență la o conștiință și un trecut istoric comun.

Declarația a fost făcută de către ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, de Ziua Limbii Române.

Potrivit unui comunicat remis, luni, 31 august, AGERPRES, de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE), această zi este 'prilej de prețuire a moștenirii lingvistice și culturale pentru români, oriunde s-ar afla, dar și pentru toți cei care cunosc, scriu, învață și vorbesc limba română'.

'Pentru comunitățile românești din străinătate, limba este elementul principal de păstrare și consolidare a identității naționale, cât și un factor de coeziune în cadrul comunităților. (...) Ziua Limbii Române ne duce cu gândul și la importanța prezervării și studierii dialectelor istorice române, precum aromâna, megleno-româna și istro-româna, unele aflate pe cale de dispariție, și a valorificării acestui patrimoniu cultural european. Îndemn fiecare român, oriunde s-ar afla, să fie mândru de limba sa, să depună eforturi pentru păstrarea sa și să contribuie, așa cum poate, la răspândirea utilizării limbii române în Europa și în întreaga lume, acolo unde trăiesc importante comunități românești sau cetățeni români', a mai spus Aurescu.

Potrivit sursei citate, Ziua Limbii Române este sărbătorită în țară și în străinătate, inclusiv la misiunile diplomatice ale României.

'Am convingerea că eforturile și demersurile constante ale Ministerului Afacerilor Externe de a încuraja studierea limbii române în comunitățile românești și în mediile academice de peste hotare, precum și derularea unor proiecte educaționale în parteneriat cu unele state contribuie astăzi la promovarea imaginii României, a culturii și a valorilor noastre în lume'', a arătat ministrul Bogdan Aurescu.

Ministerul Afacerilor Externe al României amintește că limba română este limba maternă a circa 30 milioane de persoane, iar ca limbă străină este obiect de studiu în unități de învățământ superior din 45 de state ale lumii.

MAE precizează că între prioritățile sale pe acest subiect se numără asigurarea și facilitarea studiului limbii române în comunitățile românești și în mediile academice de peste hotare, prin derularea de proiecte educaționale în parteneriat cu alte state.

'MAE sprijină activitatea lectoratelor de limbă, cultură și civilizație română din străinătate, precum și derularea proiectului 'Cursuri de limbă, cultură și civilizație românească' dedicat elevilor români înscriși în unități de învățământ din Belgia, Italia și Spania, proiect prevăzut a se extinde și în alte țări. De asemenea, programul de burse oferit de statul român, prin intermediul MAE, cetățenilor străini are printre obiective promovarea limbii române și a unei temeinice cunoașteri a țării noastre de către cetățeni din întreaga lume', se afirmă în comunicatul menționat.

Potrivit sursei citate, numeroase ambasade, oficii consulare și institute culturale românești în străinătate organizează sau au organizat deja evenimente de marcare a evenimentului, alături de acțiuni de promovare a României sau de consolidare a legăturilor cu comunitățile românești din țările în care-și desfășoară activitatea.

'Printre acestea s-au numărat concerte, spectacole folclorice sau recitaluri de poezie (Cahul - R. Moldova,  Ismail- Ucraina, Graz - Austria, Ottawa, Montreal, New York, Madrid, Tel Aviv), expoziții dedicate unor importanți scriitori români (Chișinău - R. Moldova), prelegeri (Lisabona, Veneția, Odessa, Beijing, Istanbul, Addis Abeba), proiecții de film (Amman, Istanbul), spectacole de teatru (Stockholm), participări la festivaluri etnografice (Praga), întâlniri cu comunitățile românești din regiune (Atena, Sofia, Paris etc.)', arată MAE al României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău