BNS: Chișinăul a rămas fără 800 de ha de spații verzi

  • 15 Mai 2015 13:47
BNS: Chișinăul a rămas fără 800 de ha de spații verzi

Chișinăul riscă să rămână fără zone împădurite.

Chiar dacă ”Asociația de Gospodărire a Spatiilor Verzi”  susține că plantează anual peste 17 mii de arbori și arbuști, datele Biroului Național de Statistică arată că doar anul trecut capitala a rămas fără 800 de hectare de parcuri, staturi de flori sau zone de agrement.

Potrivit datelor BNS, în anii  2007-2013 suprafața spațiilor verzi din orașe a fost practic constantă, însă  în anul 2014 s-a înregistrat o scădere substanțială de aproximativ 900 de hectare. Au fost afectate în special municipiul Chișinău și orașul Otaci, cu 800 și respectiv 100 de hectare.

Acestea reprezintă zonele turistice și de agrement, scuaruri, grădini, parcuri sau plantații de arbori. De asemenea, au fost lichidate aproape 49 de hectare de terenuri sportive, spații verzi de pe lângă instituții publice.

Solicitat de Radio Chișinău, șeful Asociației de gospodărire a spațiilor verzi din Chișinău, Eliferii Haruța, s-a arătat surprins de aceste cifre.

”Sunt cifre luate de la piață. Eu nu știu de unde au cei de la Statistică așa cifre, e o eroare pe care nu vreau să o comentez. Sunt cazuri când se dau terenurile împădurite, dar nu zone verzi. Au fost unele cazuri, dar a fost vorba de suprafețe mici de jumătate de hectar. Acum noi plantăm masiv, în fiecare an câte 17000-18000 de arbori și arbuști”, a declarat Eliferii Haruța.

Restrângerea suprafeței spațiilor verzi accentuează riscurile ecologice urbane, având un impact negativ asupra calității vieții și sănătății populației, susține președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniță.

E prăpăd. Ce funcționar integru ar ceda atât de ușor hectare întregi de spații verzi, care sunt plămânii Chișinăului. Asta e o mare afacere până la urmă. Ei vând spațiile verzi și fac milioane, în detrimentul sănătății oamenilor. Cei ce fac business din vânzări de spații verzi trebuie pur și simplu fugăriți, iar ceea ce înseamnă orice fir de iarbă, trebuie păstrat”, a declarat Alecu Reniță.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în prezent în Republica Moldova suprafața medie a spațiilor verzi ce revine unui locuitor este de 43,2 metri pătrați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău