BNRM organizează expoziția „Autori basarabeni în lume”, cu ocazia Zilelor Diasporei în Republica Moldova

  • 06 August 08:35
BNRM organizează expoziția „Autori basarabeni în lume”, cu ocazia Zilelor Diasporei în Republica Moldova

În contextul Zilelor Diasporei în Republica Moldova, marcate în perioada 17 – 18 august 2024, Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează expoziția tematică „AUTORI BASARABENI ÎN LUME”.

Expoziția este structurată tematic și cuprinde circa 100 de documente. Printre cele expuse se regăsesc cărți editate în Chișinău și peste hotarele țării semnate de Pavel Goma, Lilia Bicec-Zanardelli, Lucreția Bârlădeanu, Liliana Corobca, Iurie Bonjoncă, Tatiana Țîbuleac, Olga Căpățînă, Varvara-Valentina Corcodel, Efim Chicu, Alexandra Pitlik-Zacon, Olga Irimciuc, Vasile Ernu și alții, volume și ediții periodice despre diasporă.

Expoziția poate fi vizitată începând cu 6 august 2024, la BNRM (str. 31 august 1989, 78A, blocul central, spațiul expozițional etajul II). 

Deși trăiesc dincolo de frontiere nenumărate, nimic nu le-a putut lua concetățenilor noștri sentimentul că sunt o parte a neamului românesc. În contextul proceselor migraționale care au vizat cetățenii moldoveni începând cu anii 1990, se prefigurează un fenomen cultural/literar extrem de interesant, care a luat amploare. Mulți autori se regăsesc printre cei plecați din Republica Moldova peste hotare. Lucrările publicate de ei, în Republica Moldova sau peste hotare, în română sau în alte limbi (italiană, spaniolă, franceză etc.) au o tematică diversă. La începuturi, în anii 2000, erau apariții și cazuri singulare. Astăzi, activitatea autorilor migranți are un impact considerabil pe plan social și cultural, dar și politic, contribuind la aprofundarea relațiilor bilaterale dintre țări, la cunoașterea reciprocă mai bună pe plan cultural, la dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre edituri și asociații de creație: a scriitorilor, artiștilor plastici, jurnaliștilor etc.”, potrivit secției Marketing și Comunicare Socioculturală a BNRM.

Menționăm că Zilele Diasporei sunt organizate anual în luna august, de către Guvernul Republicii Moldova. Evenimentul promovează dialogul între diasporă și țară, precum și mobilizarea cetățenilor de pretutindeni, a asociațiilor diasporale și a societății civile într-un efort comun de promovare, susținere și dezvoltare a Republicii Moldova.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
16
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău