BNM nu vrea să plătească prejudiciul în dosarul furtului miliardului

  • 05 Martie 14:25
BNM nu vrea să plătească prejudiciul în dosarul furtului miliardului

Banca Națională a Moldovei nu dorește să răspundă material pentru acțiunile foștilor șefi, acuzați de complicitate la furtul miliardului. Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a cerut judecătorilor să-și revadă decizia privind atragerea instituției în proces în calitate de parte civilmente responsabilă.

Anca Dragu s-a adresat la Judecătoria Buiucani după ce magistrații care examinează dosarul de învinuire a fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, și fostului viceguvernator, Ion Sturzu, au admis cererea lor privind atragerea BNM ca parte civilmente responsabilă. La modul practic, asta înseamnă că, în cazul în care cei doi vor fi găsiți vinovați de complicitate la escrocherie și spălare de bani, BNM va fi obligată să întoarcă prejudiciul cauzat de ei, scrie Europa Liberă.

În același proces de judecată mai sunt examinate cauzele penale a oligarhului Vladimir Plahotniuc și a fostei conduceri a celor trei bănci din care, în 2014, a fost sustras circa un miliard de dolari.

Nici procurorii nu sunt de acord cu decizia instanței. Ei au contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea de atragere a BNM în calitate de parte civilmente responsabilă, dar și conexarea dosarului bancherilor cu dosarul lui Plahotniuc. Ambele decizii au fost adoptate pe 22 ianuarie și, potrivit judecătorilor, pot fi contestate doar după ce se va încheia procesul din instanța de fond. Curtea de Apel încă nu s-a pronunțat.

Premierul Dorin Recean a criticat cele două decizii, dezvăluind numele judecătorilor, ceea ce a fost considerat de Asociația Judecătorilor din Moldova un atac la independența justiției și a stârnit animozități în instanță.

La ședința de judecată din 5 martie, demersul guvernatoarei BNM a fost prezentat de un jurist al instituției. Acesta a declarat că, potrivit legii, conducerea BNM nu poate fi atrasă la răspundere penală dacă a acționat cu bună-intenție sau prin omisiune. Juristul susține că din învinuirea lui Draguțanu și Sturzu reiese că ei au acționat cu rea-credință, și astfel, urmează să răspundă personal pentru acțiunile lor. El a calificat drept „nonsens” situația în care BNM va fi nevoită să plătească banii solicitați de Ministerul Finanțelor, care este parte din proces.

Avocatul lui Sturzu și Drăguțanu consideră că demersul a fost formulat sub presiunea politicului și urmează să fie respins. „Dorin Recean și-a permis o imixtiune fără precedent în justiție după ce a fost adoptata decizia [cu privire la BNM]”, a declarat el.

De asemenea, avocatul a relatat că, după declarațiile premierului, președinta Maia Sandu a convocat în ședință Consiliul Suprem de Securitate, pe 26 ianuarie, unde a participat și conducerea Judecătoriei Chișinău, iar, ulterior, unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii a confirmat că la acea ședință s-a discutat, inclusiv, despre dosarul furtului miliardului. Apărătorul a mai menționat că, potrivit unui raport al BNM din 2020, clienții lui au acordat legal credite celor trei bănci sub garanții de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău