BNM menține ratele de bază

  • 29 Decembrie 2016 17:50
BNM menține ratele de bază

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis în ajun să mențină ratele la principalele operațiuni de politică monetară.

Potrivit agenției INFOTAG, rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la nivelul de 9%, la creditele overnight la nivelul de 12% și la depozitele overnight la nivelul de 6%. De asemenea, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul de 14%, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă se menține la nivelul de 35%.

Decizia este determinată de tendința de a reduce inflația până la ținta de 5% В±1,5%, crearea condițiilor pentru creșterea creditării economiei și creșterea cererii interne.

Potrivit comunicatului Băncii, conduita politicii monetare continuă să se profileze în funcție de riscurile și incertitudinile asociate evoluțiilor din mediul extern și cel intern. Riscurile externe de natură inflaționistă sunt asociate majorării prețurilor internaționale la produsele alimentare, la petrol și la gaze naturale alături de fluctuațiile de pe piețele financiare.

Potențialele riscuri și incertitudini de proveniență internă la adresa inflației decurg din condițiile existenței unui exces de lichiditate, din impactul modificărilor de accize aferente politicii fiscale pentru anul 2017 și, respectiv, a recoltei din anul 2017.

BNM va continua să gestioneze adecvat surplusul de lichiditate prin operațiuni de sterilizare. Astfel, banca va propune în continuare lichidități băncilor, conform calendarului anunțat pentru anul 2016, prin operațiuni repo pe termen de 14 zile, la rată fixă, egală cu rata de bază a BNM plus o marjă de 0,25%.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 26 ianuarie 2017.

INFOTAG precizează: Ultima dată, ratele la principalele instrumente de politică monetară au fost modificate pe 27 octombrie, când acestea au scăzut cu 0,5%: rata de bază - până la 9%, ratele de dobândă la depozitele overnight - până la 6%, iar la creditele overnight - până la 12%. La începutul anului 2016, aceste rate echivalau cu 19,5%, 16,5% și 22,5%, însă ulterior au fost micșorate de câteva ori. Ratele rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă și în lei moldovenești se mențin neschimbate de la începutul anului: 14% și, respectiv, 35% din baza de calcul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău