BNM menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară

  • 29 Ianuarie 2020 17:35
BNM menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis, cu vot unanim, să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 5,5% anual. Rămân neschimbate și ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight: 8,5% și, respectiv, 2,5% anual, transmite IPN.

În cadrul ședinței Clubului Presei Economice, guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că decizia de astăzi a fost luată în baza noii prognoze a inflației, care confirmă veridicitatea prognozelor anterioare și, în special, a pus în evidență corectitudinea hotărârii de luna trecută. Efectul măsurilor de politică monetară adoptate atunci urmează să se propage având ca reper perioada de timp necesară transmiterii impulsului către economia reală, a precizat guvernatorul BNM.

Octavian Armașu a mai spus că rezervele obligatorii sunt în reducere treptată, iar rezervele de valută străină rămân la nivelul de 20%.

Actualmente se atestă o traiectorie descendentă a inflației, care poate să ajungă în afara intervalului de variație de ± 1,5 p.p. de la țintă, la începutul anului viitor. Riscurile dezinflaționiste continuă să persiste, fiind posibile în acest an și riscuri meteo cu efect proinflaționist. Astfel, potrivit BNM, reluarea măsurilor de relaxare a politicii monetare va depinde de materializarea riscurilor asociate procesului inflaționist, de datele efective aferente dinamicii inflației în trimestrul I curent, precum și de evoluțiile economiei naționale.

În luna decembrie, BNM a decis diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu două puncte procentuale, până la 5,5% anual. Tot atunci au fost diminuate cu două puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight până la 8,5% și, respectiv, 2,5% anual.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău