BNM majorează rata de bază cu trei procente

  • 05 Mai 2022 16:50
BNM majorează rata de bază cu trei procente

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost majorată cu trei puncte procentuale, până la nivelul de 15,50% anual. Ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight se stabilesc la 17,50% și, respectiv, 13,50% anual. Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, transmite IPN.

În același timp, se mărește cu două puncte procentuale, până la 30% din baza de calcul, norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă, începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 16 mai 2022 – 15 iunie 2022.  Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă se majorează cu trei puncte procentuale și se stabilește în mărime de 33% din baza de calcul, se arată într-un comunicat de presă emis de BNM.

Potrivit băncii centrale, decizia urmărește atenuarea presiunilor inflaționiste, protejarea economiilor populației, stimularea creșterii ratelor la depozitele bancare și, ca rezultat, menținerea stabilității financiare. Deciziile respective se impun pentru a preveni consecințele mult mai dureroase din viitor și a evita extinderea sărăciei în rândul populației. Cu atât mai mult că Republica Moldova este o țară mică și cu o economie deschisă, deci vulnerabilă în fața unui impact foarte puternic  din exterior, se menționează în comunicat.

Hotărârea are la bază o nouă prognoză a inflației care vine în contextul efectelor crizei pandemice și a războiului din Ucraina, cu impact sever și asupra situației social-economice din Republica Moldova. Astfel, prognoza arată că inflația va fi mai înaltă și mai persistentă și necesită aplicarea unor măsuri de politică monetară mai restrictivă care vor permite crearea condițiilor pentru revenirea la echilibru și creșterea economică la nivelul potențial, precizează BNM.

„BNM va continua să monitorizeze cu prudență evoluția componentelor inflației și a factorilor de natură să afecteze dinamica acesteia, precum și riscurile și incertitudinile extraordinare cauzate de războiul din țara vecină. Banca Națională a Moldovei este gata, la necesitate, să intervină cu măsurile necesare. În același timp, BNM monitorizează situația din sistemul bancar al Republicii Moldova, care este stabil și viabil, iar rezervele valutare rămân la un nivel confortabil pentru a asigura în continuare stabilitatea financiară a Republicii Moldova”, se menționează în comunicat.

Creșterea ratelor de finanțare, cum este rata de bază, înseamnă o creștere a ratelor dobânzilor la depozite și o scumpire a creditelor. În combinație cu majorarea normei rezervelor obligatorii, măsura este orientată  spre încurajarea economiilor și diminuarea ritmurilor de creștere a creditelor de consum.

Pe data de 13 mai 2022 va fi publicat cel de-al doilea Raport asupra inflației din anul curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău