BNM explică cum să utilizezi cardul de plată în siguranță

  • 31 Martie 2021 17:28
BNM explică cum să utilizezi cardul de plată în siguranță

BNM propune publicului o serie de videografice explicative care prezintă, în mod succint și accesibil, concepte financiare și sfaturi utile pentru viața de fiecare zi, conexă tot mai frecvent cu dezvoltarea rapidă a produselor și serviciilor financiare.

Spre exemplu, în cazul în care o persoană vrea să facă diverse plăți cu cardul bancar fără să meargă la bancă, de la distanță, simplu, rapid și comod, online sau prin transfer, cardul trebuie protejat. Posesorii trebuie să nu divulge nimănui datele cardului nici chiar membrilor familiei sau angajaților băncii. Aceștia trebuie să păstrează PIN-ul separat de card și să nu facă plăti din rețelele wi-fi publice care ar putea captura datele transmise. De asemenea, să facă cumpărături online doar de pe site-uri credibile, iar dacă persoana a pierdut cardul sau este ceva în neregulă cu acesta, să anunțe imediat banca și să ceară blocarea cardului. Recomandările fac parte din cadrul unei campanii de informare și sensibilizare lansate de BNM, transmite IPN.

Cât privește modul în care poate fi verificată securitatea comercianților online, pentru a evita situații când o persoană a făcut cumpărături pe internet, banii au plecat din cont, iar produsul nu a ajun la ea, trebuie păstrate în siguranță datele de pe cardul de plată. Oamenii sunt îndemnați să opteze pentru cumpărături online la vânzători care au sisteme  3D secure care asigură accesul cu parolă unică, să fie atenți ca siteul să fie securizat în prezența logoului SSL sau ca adresa să înceapă cu httsp://, ceea ce confirmă că pagina web aparține unei companii reale. În cazul în care persoana e contactată să ofere date de pe card, să întrerupă imediat dialogul și să ia legătura cu banca.

În cadrul campaniei de informare și sensibilizare „Educația financiară – un beneficiu personal, social și economic”, BNM propune publicului 10 videografice explicative.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău