BNM explică aprecierea monedei naționale față de euro și dolar

  • 16 Mai 2017 09:52
BNM explică aprecierea monedei naționale față de euro și dolar

Banca Națională a Moldovei explică tendințele recente de apreciere a monedei naționale față de principalele valute de referință prin excesul de valută în piață, informează IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al BNM, la 15 mai 2017, cursul leului moldovenesc față de dolar a înregistrat o creștere cu cca 6,54% și 2,78% față de euro, comparativ cu valorile înregistrate la începutul anului. Episodul recent de apreciere a monedei naționale survine pe fondul unui surplus de valută în piață, în condițiile unei oferte mai mari de valută din partea populației și exportatorilor, care depășește cererea și necesitățile importatorilor, potrivit BNM.

Astfel, pe parcursul primelor 3 luni, a fost înregistrată o creștere a transferurilor de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice cu cca 12,65% (de 251.77 mil. dolari) comparativ cu perioada similară a anului precedent. La fel ca în anul 2016, ritmul de creștere a exporturilor îl depășește pe cel al importurilor. Luând în considerație reorientarea geografică a exporturilor spre UE și structura valutară a acestora, se observă o creștere a ponderii euro în comerțul exterior. Astfel, este de notat că aprecierea leului moldovenesc față de euro a fost în proporție mai redusă comparativ cu dolarul SUA, care a marcat un trend descendent și față de alte valute regionale, precum leul românesc și rubla rusească.

Totodată, Banca Națională informează că, ținând cont de lichiditatea excesivă din sectorul bancar și nivelul înalt al rezervelor internaționale, politica monetară a BNM nu prevede, deocamdată, cumpărarea integrală a excesului de valută pe piața internă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău