În instituțiile de învățământ din țară lipsesc peste 400 de cadre medicale

  • 11 Septembrie 2023 15:27
 În instituțiile de învățământ din țară lipsesc peste 400 de cadre medicale

În instituțiile de învățământ din țară lipesc 417 cadre medicale. Este vorba despre un deficit de circa 16% din personalul necesar. Una dintre cauzele pentru care acești specialiști, mai ales cei tineri, nu vor să se angajeze în școli și în grădinițe este salariul mai mic decât cel oferit în sistemul de sănătate, transmite IPN.

Potrivit datelor oferite Europei Libere de Ministerul Educației și Cercetării, în instituțiile de învățământ școlar, preșcolar și special activează 2 121 de asistenți medicali, care au categoria I, II sau superioară, dintre care 969 – în școli și 1 107 – în grădinițe. De asemenea, în sistemul de învățământ sunt angajați 163 de medici, dintre care 35 își desfășoară activitatea în școli și 42 – în grădinițe.

În timp ce în școlile și grădinițele din Republica Moldova nu sunt suficienți doctori și asistenți medicali, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății își pasează responsabilitatea pentru salarizarea proastă și instruirea necorespunzătoare a acestor specialiști.

Pentru comparație, un asistent medical cu studii superioare angajat în învățământ are un salariu de 5 880 de lei, iar unul cu studii medii – 4170 de lei (fără vechime și categorie), în timp ce asistenții din instituțiile medicale primesc între 7 460 și 11 020 de lei, în funcție de domeniu și vechime.

Ministerul Educației și-ar dori să treacă în subordinea Ministerului Sănătății personalul medical din instituțiile de învățământ, motivând că, în acest fel, „ar fi mai aproape de domeniul medical” și ar participa la instruiri în domeniu. La începutul verii, specialiști din cele două ministere au discutat această posibilitate, însă nu au ajuns la un consens.

„Ar fi bine să treacă în subordinea Ministerului Sănătății ca să meargă după aceleași standarde de formare continuă, la centrele de formare continuă. Instruirea ar trebui făcută mai mult pe domeniul lor – să fie legată de sănătatea copiilor. A rămas să mai discutăm. Înțelegem că și pentru Ministerul Sănătății este o povară să preia în subordine peste 2.000 de cadre”, a spus Europei Libere secretarul general de stat al Ministerului Educației, Nadejda Velișco.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătății nu vede temei pentru a prelua cadrele medicale din învățământ și susține că principala problemă este, de fapt, salarizarea acestor specialiști. „Noi tot avem lucrători care nu au tangență cu domeniul medical: ingineri, biologi, specialiști IT, dar ne angajăm să avem grijă de acest contingent. Respectiv, am întrebat Ministerul Educației de ce a lăsat în urmă acest domeniu. Atunci când majorează salariile pedagogilor, pe asistenții medicali nu îi ating, pe motiv că ar fi domeniul sănătății, dar nu este așa. De fapt, asistenții medicali din învățământ au alte atribuții decât cei din instituțiile medicale, au o altă fișă de post”, a declarat Europei Libere Marina Gîncu, consultant principal în Direcția politici în domeniul sănătății publice a MS.

La întrebarea cum va acoperi în acest an de studii deficitul de cadre medicale din instituțiile de învățământ, Ministerul Educației a răspuns că le va permite să predea discipline opționale din domeniului educației pentru sănătate, le va asigura stagii de formare gratuite și va echipa cabinetele medicale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău