Bloomberg: Principalele elemente ale acordului post-Brexit. Ce câștigă și ce pierde Marea Britanie

  • 27 Decembrie 2020 12:30
Bloomberg: Principalele elemente ale acordului post-Brexit. Ce câștigă și ce pierde Marea Britanie

Acordul post-Brexit conferă Marii Britanii control total asupra suveranității, dar companiile britanice vor întâmpina bariere pe piața Uniunii Europene, iar, la nivelul cooperării judiciare, Londra pierde accesul automat la bazele de date europene, arată o analiză a agenției Bloomberg citată de Mediafax, preluat de Digi24.ro

„Acordul post-Brexit semnat de premierul britanic, Boris Johnson, este unic prin faptul că va introduce posibilitatea unor obstacole suplimentare pentru companii, prin comparație cu perioada în care Marea Britanie era membră a Uniunii Europene. Dar acesta este prețul revendicării suveranității. Deși Londra poate pretinde că a preluat din nou controlul asupra zonelor teritoriale de pescuit și a pus capăt rolului Curții Europene de Justiție, companiile și consumatorii vor întâmpina bariere suplimentare la nivel comercial după 31 decembrie”, notează agenția Bloomberg, prezentând principalele puncte ale acordului.

Comerțul cu produse

Sumar: Acordul asigură că cele mai multe produse comercializate între UE și Marea Britanie nu vor fi vizate de taxe vamale sau cote. Totuși, exportatorii britanici vor întâmpina o serie de obstacole în materie de reglementare, care vor face mai costisitoare și mai dificile afacerile în Europa.

- reglementările privind originea: firmele britanice vor trebui să certifice originea exporturilor pentru a se califica accesului fără taxe în spațiul UE. Vor fi limite privind ponderea produselor care pot fi fabricate din materie primă ori piese din străinătate, pentru a evitarea taxelor vamale.
- sistemul cumulativ: piesele din UE vor fi considerate conținut local;
- autovehiculele vor fi vizate de restricții speciale: mașinile cu motoare pe benzină ori diesel vor trebui fabricate cu piese locale în proporție de cel puțin 55%, pentru evitarea taxelor;
- tranziția spre motoare electrice: vehiculele electrice și cele hibride vor putea avea piese străine în proporție de 60%, dar nivelul va scădea la 55% din 2026.
- testare și certificare: Lipsa unui acord de recunoaștere are ca efect faptul că autoritățile de reglementare britanice nu vor putea certifica produse care să poată fi vândute în UE, un potențial obstacol semnificativ.

Servicii financiare

Sumar: Acordul nu le oferă multă claritate companiilor financiare. Nu există nicio decizie asupra echivalenței, care ar permite firmelor britanice din districtul financiar al Londrei (City of London) să ofere servicii financiare pe piața UE. Acordul conferă doar prevederi-standard asupra serviciilor financiare, fără garanții privind accesul pe piața comunitară.

- Marea Britanie și UE vor discuta despre avansarea deciziilor privind echivalența în domeniul financiar;
- cooperarea în domeniul reglementării: Londra și Bruxellesul speră să ajungă până în martie la un acord privind monitorizarea activităților financiare.

Standardele egale

Sumar: Acesta a fost unul dintre cele mai dificile elemente în negocieri. Ambele părți au convenit să susțină standardele ecologice, sociale, în domeniul muncii și transparenței fiscale, pentru a evita competiția neloială.

- acordul nu conține clauze prin care Marea Britanie ar fi forțată să aplice modificări ale reglementărilor UE. În schimb, va exista un mecanism de reechilibrare: fiecare parte va putea aplica măsuri de retorsiune dacă taxele vamale vor fi foarte diferite;
- orice măsuri de retorsiune vor fi proporționale, litigiile urmând să fie arbitrate de o entitate independentă, nu de Curtea de Justiție a UE;
- Marea Britanie și UE vor fi obligate să dezvăluie subvențiile pe care le acordă.

Soluționarea disputelor

Sumar: Disputele referitoare la aplicarea Acordului vor fi negociate de UE și Marea Britanie fără niciun rol al instanțelor europene.
- un consiliu de arbitraj va avea autoritate în anumite domenii;
- refuzul de implementare a unei decizii va conduce la "suspendarea obligațiilor", ceea ce poate genera limitarea accesului;
- dacă vor apărea "dificultăți grave la nivel economic, social ori ecologic", fiecare parte poate reacționa cu măsuri temporare.

Reglementările în domeniul pescuitului

Sumar: Acesta a fost unul dintre cele mai disputate domenii; disputele privind accesul în zonele britanice de pescuit a ajuns să simbolizeze dorința țării de retragere din UE.

- ambarcațiunile britanice vor prelua 25% din actualele cote UE în apele britanice, în valoare de 146 de milioane de lire sterline (198 de milioane de dolari), în cinci ani. Inițial, Marea Britanie ceruse o cotă suplimentară de 80%, rezultatul fiind un compromis semnificativ;
- va exista o perioadă de tranziție de cinci ani și jumătate, timp în care accesul reciproc rămâne ca în prezent;
- ulterior, conform oficialilor britanici, Marea Britanie va avea control total asupra zonelor britanice de pescuit, dar UE va putea impune taxe pe produsele din pește dacă Londra restricționează accesul.

Vămi

Sumar: Retragerea Marii Britanii din UE ar fi condus oricum, indiferent dacă ar exista sau nu un acord, la birocrație vamală, după 1 ianuarie 2021. Acordul prevede standarde internaționale în domeniul vamal.

Aviație și transporturi rutiere

Sumar: UE nu a acordat recunoaștere automată produselor britanice din domeniul aerian.

- recunoașterea va depinde de modificări minore, până când UE va obține "încredere" asupra capacităților britanice în materie de certificare;
- în domeniul transportului rutier de mărfuri, ambele părți asumă angajamentul implementării unui "sistem bun și eficient de gestionare a aranjamentelor vamale și privind vizele" la frontiera comună și de "facilitare în mod adecvat a intrării" șoferilor de camioane.

Fluxurile de date

Sumar: Acordul conține o soluție temporară pentru a permite schimburile de date între UE și Marea Britanie până când Bruxellesul va adopta o decizie.

- ambele părți se angajează să susțină standarde ridicate de protecție a datelor.

Energie

Sumar: Marea Britanie nu va avea acces pe piața energetică europeană. Dar ar urma să fie stabilite noi acorduri până în aprilie 2022.

- Acordul post-Brexit va fi suspendat dacă una dintre părți încalcă angajamentele asumate prin Tratatul climatic de la Paris, semnat în 2015.

Servicii profesionale

Sumar: Nu va mai fi o recunoaștere automată a calificărilor profesionale.

- "medicii, asistenții medicali, stomatologii, farmaciștii, medicii veterinari, inginerii și arhitecții trebuie să aplice pentru recunoașterea calificărilor profesionale în statul în care vor să profeseze", conform Acordului.
- aceasta reprezintă o pierdere pentru Marea Britanie, care ar fi vrut recunoașterea totală, pentru evitarea obstacolelor.
- Acordul instituie un cadru pentru recunoașterea calificărilor în viitor.

Călătoriile de afaceri

Sumar: nu vor fi necesare permise pentru deplasările scurte (cel mult 90 de zile) în interes de afaceri.

Fiscalitate

Sumar: Nu vor fi prevederi constrângătoare în materie de fiscalitate. Ambele părți vor susține standardele globale în materie de transparență fiscală.

Agricultură

Sumar: Comerțul cu produse agricole nu va fi vizat de taxe vamale sau cote. Dar lipsa unui acord de echivalare asupra reglementărilor fito-sanitare va genera obstacole la frontiere.

- lipsa taxelor vamale este un avantaj important pentru agricultură și pescuit;
- produsele agricole britanice vor trebui să aibă certificate speciale și vor fi supuse controalelor fito-sanitare la vamă.

Autorități

Sumar: Acordul permite cooperarea între Marea Britanie și UE, în special în investigațiile privind combaterea terorismului și a infracționalității grave. Vor putea fi transmise datele ADN, amprentele și informațiile pasagerilor.

- va exista cooperare între autorități, dar Marea Britanie pierde accesul la agențiile Europol și Eurojust.
- Extrădare: Marea Britanie anunță că va exista cooperare asupra extrădărilor similară cu cea pe care UE o are cu Norvegia și Islanda, "dar cu garanții suplimentare pentru persoane dincolo de cele prevăzute în Mandatul European de Arestare";
- când extrădarea nu va fi posibilă, cazurile de extrădare vor fi analizate de instanțe judiciare.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie puternică
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău