Bloomberg | Moștenirea legendară lăsată în urmă de Regele Mihai

  • 12 Decembrie 2017 11:07
Bloomberg | Moștenirea legendară lăsată în urmă de Regele Mihai

Publicația Bloomberg dedică un amplu articol unui obiect anume din moștenirea lăsată în urmă de Regele Mihai: un ceas extrem de rar, fabricat de însuși Patek Philippe, un renumit producător de ceasuri. Misterul din jurul bijuteriei deosebite este cu atât mai mare cu cât colecția de ceasuri fabricate la începutul anilor '40 s-a pierdut, de-a lungul anilor, astfel că sunt cunoscuți doar câțiva dintre deținătorii acestor ceasuri vechi, dar și pentru că nimeni nu poate spune cu exactitate ce fel de ceas avea Regele Mihai.

Ceasul Patek Philippe 1518 este unul special. Este primul cronograf calendaristic perpetuu produs în serie și primul dintr-o familie de ceasuri care au devenit marca înregistrată a lui Patek Philippe, cu aproape un secol în urmă. Modelul a fost produs prima dată în 1941 și a fost fabricat doar 13 ani, în numai 281 de exemplare, scrie Digi24.

Cele mai multe au fost făcute în aur galben sau auriu roz, cu patru exemple cunoscute în oțel. Însă potrivit biografului lui Patek Philippe, au existat modele fabricate și din platină, și dintr-un aliaj de metale.

Mult timp, singura dovadă că Regele Mihai a fost posesorul unei astfel de bijuterii orologice a fost, pentru mult timp, o fotografie în care tânărul monarh, îmbrăcat în uniforma militară, purta ceasul la mână. Deoarece fotografia era alb-negru, este imposibil de spus din ce materiale era fabricat, motiv pentru care se crede că ceasul Regelui Mihai este unul dintre ceasurile fabricate din aliaj de metale.

Într-o fotografie color mai recentă, în care Regele Mihai poartă legendarul ceas, bijuteria pare a fi fabricată din aur roz sau galben.

Potivit orologierului Alfredo Paramico, Patek Philippe a realizat manual trei ceasuri, în 1942, din oțel și aur roz, iar pe unul dintre ele i l-ar fi dăruit Regelui Mihai. Paramico recunoaște însă că nu are o dovadă concretă a acestui fapt. Este un lucru nemaiauzit ca un ceas 1518 să se mai afle încă în posesia primului său proprietar, cu atât mai puțin ca deținătorul să fie un fost monarh european, remarcă Bloomberg.

În noimebrie 2006, un ceas 1518 din aur galben Patek Philippe s-a vândut la prețul de 598.000 fraci elvețieni (aproximativ 511.000 euro), la o licitație organizată de Philips, în timp ce un ceas 1518 din aur roz, decorat cu un cristal, a fost achiziționat la aceeași licitație cu 1.474.000 franci elvețieni (1.261.000 euro).

familia+regala

Foto: Familia Regală

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău