Bloomberg | Companiile petroliere rusești au câștigat un miliard de dolari în urma sancțiunilor americane impuse Iranului și Venezuelei

  • 16 August 2019 14:15
Bloomberg | Companiile petroliere rusești au câștigat un miliard de dolari în urma sancțiunilor americane impuse Iranului și Venezuelei

Sancțiunile impuse de președintele SUA, Donald Trump, împotriva Iranului și Venezuelei au avut ca efect colateral o creștere a cererii pentru petrolul rusesc, astfel că producătorii ruși de petrol au câștigat venituri suplimentare de cel puțin 905 milioane dolari în perioada cuprinsă între luna noiembrie 2018 și iulie 2019, conform calculelor realizate de Bloomberg.

Aceste calcule se bazează pe diferența de preț între petrolul rusesc Urals și prețul de referință pentru barilul de țiței Brent în perioada cuprinsă între luna noiembrie 2018 și iulie 2019, comparativ cu media din ultimii cinci ani.

Potrivit analiștilor, sancțiunile americane au dus la o creștere a cererii pentru petrolul rusesc, astfel că țițeiul Urals a început să se tranzacționeze la o valoare mai mare decât petrolul Brent.

"În prezent există un deficit de concurență pe segmentul țițeiului mai greu ca urmare a sancțiunilor impuse Iranului și Venezuelei, dar și a acordului de reducere a producției convenit de OPEC și statele partenere. Cererea pentru țițeiul Urals în regiunea Mediteranei este la un maxim istoric", susține Konstantsa Rangelova, analist la JBC Energy.

Administrația americană a introdus sancțiuni împotriva Venezuelei la finele lunii ianuarie 2019 și noi sancțiuni mai dure împotriva Iranului au intrat în vigoare în luna mai. Aceste măsuri au creat un deficit de petrol greu cu conținut mare de sulf, un tip de petrol similar cu cel produs în Rusia.

În mod tradițional, petrolul rusesc are preț mai mic decât petrolul Brent. Potrivit analiștilor de la S&P Global Platts, în ultimii cinci ani un baril de petrol rusesc s-a vândut, în medie, cu un dolar mai puțin decât barilul de țiței Brent în zona Mediteranei și cu 1,63 dolari mai puțin decât referința Brent în zona Europei de Nord Vest.

Însă acest discount a început să se reducă începând din luna noiembrie 2018, iar de la începutul acestui an barilul de țiței Urals s-a vândut la un preț cu 0,86 de dolari mai mare decât țițeiul Brent, iar în regiunea Mediteranei (o zonă dominată în mod tradițional de țițeiul iranian) diferența de preț este de peste un dolar în favoarea țițeiului rusesc.

Konstantsa Rangelova subliniază însă că această diferență de preț ar putea să se reducă în curând, odată cu încheierea sezonului vacanțelor estivale și cu debutul operațiunilor de mentenanță la rafinăriile din Europa, aceste lucruri urmând să ducă la diminuarea cererii pentru petrolul Urals. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău