Bloggerii din Rusia vor putea fi declarați ”agenți străini”

  • 12 Ianuarie 18:25
Bloggerii din Rusia vor putea fi declarați ”agenți străini”

Deputații din Parlamentul rus au adoptat legea care amendează actul normativ in vigoare privind mass-media, tehnologia informației și protecția informațiilor, și prevede că oficialii pot să declare ca ”agenți străini” persoanele care încasează venituri din străinătate.

Dacă amendamentele intră în vigoare (dupa adoptarea in Senat si semnarea legii de catre presedintele Vladimir Putin), autoritatile de stat îi vor putea include și pe bloggeri în asa-zisul registrul al mass-media ”agenți străini”. În plus, amendamentele includ obligatia pentru utilizatorii rețelelor sociale să marcheze ca atare articolele preluate din mass-media ”agent strain”, subliniază Pagina de Rusia.

În timpul discutării proiectului de lege vineri, 12 ianuarie, vicepresedintele Dumei de Stat, Petr Tolstoi, a spus că „legea este un act normativ cadru“ care „nu impune cenzura“. ”Media-agenti straini” pot reproduce informații cât și cum doresc, dar cu conditia etichetarii corespunzătoare.

Miercuri, 10 ianuarie, Tolstoi a spus că un blogger cu trei mii de cititori care primește bani de la un guvern străin poate fi recunoscut ca ”agent strain”. „Este vorba despre persoane fizice care desfășoară activități ca mass-media, inclusiv bloggeri, în cazul în care există dovezi de finanțare externă care îl echivaleaza cu mass-media „agent strain„”, – a explicat el.

La 25 noiembrie, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege privind extinderea statutului de ”agent străin” asupra mass-media străine de limba rusa care lucrează în Rusia.

Ulterior, Ministerul rus al Justiției a declarat ca ”agenți straini” nouă mass-media de limba rusa: „Vocea Americii”, Radio „Europa Liberă”/Radio „Libertatea” (RFE/RL), postul de televiziune „Nastoyashcheye vremya”, serviciul tataro-bașkir al Radio „Libertatea” (Azatliq Radiosi), ”Sibir’. Realii”, „Idel. Realii”, „Faktograf”, „Kavkaz. Realii”, „Krym. Realii”

La 6 decembrie, Duma de Stat a interzis accesul reporterilor „Vocea Americii“ și Radio „Libertatea“ ca răspuns la o decizie similara luata de parlamentarii americani in cazul corespondentilor RT America.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
18 °C
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,22 m/s
Mar
22 °C
Mie
24 °C
Joi
24 °C
Vin
25 °C
Sâm
24 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău