Blocul ACUM va înregistra vineri în Parlament opt inițiative

  • 21 Martie 2019 15:43
Blocul ACUM va înregistra vineri în Parlament opt inițiative

Blocul electoral ACUM Platforma DA și PAS urmează să înregistreze vineri, 22 martie, opt inițiative legislative, printre care „declarația Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului”, proiectul privind anularea sistemului electoral mixt, dar și adoptarea Legii Magnitsky.

Într-o conferință de presă, susținută după ședința de constituire a Parlamentului, copreședintele Blocului, Andrei Năstase, a declarat că această ședință, din păcate, a fost mult mai scurtă decât s-a așteptat, transmite IPN.

„Aș vrea să se știe încă de la început că personal, împreună cu parlamentarii Blocului ACUM, știm exact ce avem de făcut pentru a elibera Moldova din captivitatea regimului oligarhic. Știm cu cine aveam de a face, știm cine sunt călăii poporului nostru, le știm numele, știm cum arată, știm de ce sunt în stare pentru a-și păstra controlul asupra statului și a nu transmite transferul legitim de putere către popor”, a declarat Andrei Năstase.

Potrivit reprezentanților blocului ACUM, fără adoptarea imediată în Parlament a declarației prin care se va asuma politic faptul că Moldova trebuie scoasă din captivitatea unui grup restrâns de indivizi, precum și fără lansarea reformelor profunde, nu pot fi purtate discuții și negocieri de formă. ACUM propune demiterea procurorului general și identificarea unui procuror independent, de preferință european, și numirea acestuia în funcție. De asemenea, solicită demiterea conducerii Serviciului de Informații și Securitate, demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale, a conducerii Centrului Național Anticorupție, a Consiliului Audiovizualului, a conducerii Autorității Naționale de Integritate, a Curții Supreme de Justiție, precum și conducerii altor instituții de stat.

„Constatăm existența unei situații de criză socială, economică și politică gravă, acutizată de corupția generalizată și agravată prin uzurparea puterii în stat, care constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului Republicii Moldova. În aceste condiții, Parlamentul Republicii Moldova denunță actualul regim oligarhic, condus de liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care se face vinovat de controlul ilegal și anticonstituțional, exercitat asupra Procuraturii Generale, asupra sistemului judecătoresc, CNA, ANI, CEC, SIS, BNM și altor autorități care trebuie să funcționeze în mod autonom, independent”, a citat deputata Liliana Nicolaescu-Onofrei din proiectul declarației.

Deputatul Alexandru Slusari a menționat că Blocul propune crearea a trei comisii parlamentare de anchetă cu privire la investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll 2. Altele două țin de consecințele implementării legii privind amnistia capitalului și anchetarea operațiunilor de spălare a banilor, cunoscut ca și laundromatul rusesc.

Deputatul Igor Munteanu, a declarat că este propusă și adoptarea unui proiect de lege numit generic Legea Magnitsky. Aceasta prevede blocarea accesului la sistemul bancar pentru persoanele care deja s-au manifestat ca infractori pe plan internațional și, respectiv, au devenit indezirabili pe liste internaționale. O altă prevedere ține de interdicția de a intra pe teritoriul Republicii Moldova pentru persoanele care s-au remarcat prin grave violări ale drepturilor omului și prin sustrageri din sisteme bugetare ale unor sume importante de bani. Al treia element se referă la confiscarea proprietăților dobândite prin fraude sau spălătorie de bani.

Întrebați de jurnaliști dacă inițiativele legislative pot fi înregistrate în lipsa constituirii organelor de conducere a Parlamentului, Andrei Năstase a declarat că abordarea formațiunii este una strict legală. Cât despre candidatul Blocului ACUM pentru funcția de președinte al Parlamentului, Năstase a spus că este prematur să se discute despre aceasta în condițiile în care nu s-a format o majoritate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău