Blocul ACUM susține că Procuratura este controlată politic și vrea modificarea legislației. Reacția instituției

  • 28 Mai 2019 13:42
Blocul ACUM susține că Procuratura este controlată politic și vrea modificarea legislației. Reacția instituției

Deputații Blocului ACUM au făcut publică o inițiativă legislativă de modificare a legii privind Procuratura. Una dintre schimbările propuse vizează excluderea condiției ca procurorul general să fie cetățean al Republicii Moldova. Deputații au organizat astăzi la parlament o dezbatere publică, la care au participat reprezentanți ai societății civile, însă, nu și reprezentanți ai Procuraturii și ai Ministerului Justiției.

Reprezentanții Blocului ACUM consideră că Procuratura din Republica Moldova nu este independentă și este controlată politic. Ei propun modificarea legii Procuraturii, în care cer ca să nu fie obligatorie cetățenia R. Moldova pentru funcția de procuror-șef. Deputații ACUM propun ca numărul membrilor Consiliului Superior al Procuraturii să fie mai mare.

Propunem modificarea legii procuratorii ca să fie exclusă condiția deținerii cetățeniei R. Moldova pentru aspirantul la funcția de procuror general, acest lucru va permite ca la un eventul concurs să participe candidați din spațiul european. Concursul pentru selectarea procurorului general să nu mai fie desfășurat de Consiliul Superior al Procurorilor ca în prezent, dar să existe o comisie neutră în care să fie membri din CSP, dar și reprezentanți ai societății civile, experți internaționali. Majorarea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. În actuala formulă, acest consiliu stagnează. O soluție este să extindem până la 19 membri, acum sunt 12. Să fie selectați printr-o structură transparentă”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, consideră că legea cu privire la procuratură nu a produs efectele dorite, întrucât instituția încă nu este independentă.

Cred că este o idee bună de a exclude condiția de cetățenie în R. Moldova. Nu avem o situație demografică atât de bună și efectiv nu avem de unde alege. A doua chestiune de excludere a condiției ca un procuror general să fie procuror de carieră. Nu știu dacă e bine sau nu,  nu există standarde naționale în acest sens. Un procuror general într-o democrație trebuie să fie manager. În asemenea circumstanțe, experiența în funcția de procuror e puțin relevantă. Contează procesul de selectare a candidatului, contează cine îl selectează. Proiectul de lege nu prevede cine va face parte din această comisie. Acest proiect ia toate atribuțiile de la CSP”, consideră Vladislav Gribincea.

Reprezentanții Blocului ACUM au declarat că la aceste dezbateri au fost invitați și reprezentanții Procuraturii Generale și Ministerului Justiției, cei din urmă însă nu ar fi dat curs invitației.

Procuratura Generală a anunțat că nu a participat la evenimentul organizat de deputații ACUM pentru a nu implica instituția în luptele politice ale unor partide.

Reprezentanții instituției au amintit că legea privind procuratura a fost elaborată de către un grup de juriști și legea a fost votată cu un larg consens în Parlament și a beneficiat de expertiză internațională, inclusiv cea a Comisiei de la Veneția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:65 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău