Blocul ACUM îl acuză pe Simion Grișciuc că încearcă să submineze prevederile Legii privind controlul tutunului. Reacția fostului deputat

  • 05 Aprilie 2019 14:40
Blocul ACUM îl acuză pe Simion Grișciuc că încearcă să submineze prevederile Legii privind controlul tutunului. Reacția fostului deputat

„Blocul politic ACUM condamnă încercările industriei de tutun de a spori accesul copiilor și adolescenților la produse din tutun prin intermediul fostului deputat PPEM, Simion Grișciuc”. Potrivit deputatului Dan Perciun, Simion Grișciuc a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită abrogarea prevederilor intrate în vigoare la 1 ianuarie 2019, care interzic comercializarea produselor din tutun de către unitățile comerciale care au o suprafață mai mică de 20 de metri pătrați în apropierea instituțiilor de învățământ și a instituțiilor medicale. Deputații Blocului îl îndeamnă pe Simion Grișciuc să-și retragă cererea, transmite IPN.

„Considerăm că încercarea domnului Grișciuc de a abroga aceste prevederi este extrem de gravă. Dânsul, evident, reprezintă interesele industriei de tutun. Nu este prima dată când încearcă să submineze prevederile Legii privind controlul tutunului”, susține Dan Perciun. Deputatul a remarcat că Simion Grișciuc a mai depus o sesizare la Curtea Constituțională, în iulie 2018, prin care a cerut să fie prelungit termenul până când producătorii de tutun să poată vinde pachete de țigări fără avertismentele de sănătate explicit indicate. „Atunci, sesizarea a fost declarată inadmisibilă, dar acum există riscul să fie acceptată”, subliniază deputatul PAS, Blocul ACUM.

ACUM i se adresează lui Simion Grișciuc să-și retragă cererea până luni, 8 aprilie, dată pentru care este programată examinarea acesteia. Deputații i s-au adresat și lui Iurie Leancă, președintele PPEM și președintele Consiliului coordonator în domeniul controlului tutunului, solicitând ca Consiliul să vină cu o opinie către CC și să se expună asupra sesizării depuse de Simion Grișciuc. Totodată, deputații ACUM au făcut apel către primarul interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, la fel membru PPPEM, să pună în aplicare prevederile legale și să amendeze proprietarii gheretelor care comercializează produse din tutun. Deputații au citat statistici, menționând că 22% din tinerii care cumpără țigări astăzi o fac de la gherete.

Solicitat de IPN pentru un comentariu, Simion Grișciuc a calificat declarațiile deputaților ACUM drept „aberații”. Fostul deputat a spus că nu-și va retrage sesizarea, întrucât a depus-o pentru a consulta poziția Curții Constituționale. Pentru că atunci când s-a votat legea, a avut obiecții la alineatul contestat (art. 25, al. 6, din Legea privind controlul tutunului). Potrivit lui Simion Grișciuc, deputații ACUM s-au limitat la a vorbi despre Chișinău, dar în satele mici, aproape toate unitățile de comerț au sub 20 de metri pătrați și, dacă această prevedere se implementează, 30-40% din vânzări vor scădea, ceea ce ar aduce pierderi semnificative agenților economici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău