Blocul ACUM a anunțat cum vrea să elimine construcțiile ilegale
-
18 Aprilie 2019 15:29
Blocul politic ACUM a făcut publice inițiativele de luptă cu construcțiile ilegale și edificiile abandonate.
Potrivit agenției INFOTAG, joi, în cadrul unei conferințe de presă, avocatul Ion Mazur a spus că primul proiect de lege prevede că, pentru a obține certificatul de urbanism, solicitantul trebuie să aibă nu doar consimțământul autentificat la notar al coproprietarilor imobilului, ale căror interese ar putea fi afectate în procesul de construcție, dar și consimțământul vecinilor.
Potrivit lui, se propune completarea listei cerințelor cu un document care să confirme rezultatul pozitiv al consultării cu locatarii, în cazul în care urmează să fie construite noi clădiri în vecinătatea blocurilor locative existente, iar distanța pe orizontală să nu depășească înălțimea celei mai înalte clădiri.
"De asemenea, am identificat o problemă legată de construcția clădirilor comerciale în apropiere de blocurile locative pe terenuri ce aparțin autorităților locale și închiriate pentru o perioadă de trei-cinci ani la un preț scăzut. Propunem ca, în cazul construcției pe un teren închiriat, să existe un contract de superficie (dreptul limitat de a folosi terenul străin - "I.")", a spus avocatul.
El a menționat că o altă inițiativă prevede crearea unei comisii de investigație și stabilirea unui moratoriu asupra lucrărilor de construcție în curțile Chișinăului până la prezentarea de către compania constructoare a tuturor documentelor necesare, inclusiv privind desfășurarea consultărilor publice.
Deputatul Vladimir Bolea consideră că de construcțiile haotice, mai ales la Chișinău, se fac vinovate autoritățile locale, care fac abuz de împuternicirile lor și încalcă legislația.
"Elementul de bază al planificării urbane este construirea locuințelor. Fiecare bloc trebuie să corespundă planului urbanistic, iar în timpul construcției clădirii trebuie respectate cerințele referitor la accesul la parcări, grădinițe, spitale, transport public, spații verzi și terenuri de joacă. Trebuie respectate cerințele de siguranță, mai ales într-o țară cu probleme seismice. Pe parcursul anului trecut, în Chișinău au fost construite multe complexe rezidențiale care rareori corespund cerințelor de infrastructură și în majoritatea cazurilor încalcă spațiul public al altor blocuri locative", a spus el.
Potrivit deputatului, administrația locală mimează desfășurarea consultărilor publice privind construcția noilor clădiri sub pretextul că cetățenii nu au manifestat interes și nu s-au prezentat la ședință.
"Vrem ca cetățenii să fie informați personal despre desfășurarea consultărilor dar nu doar prin intermediul paginii web a primăriei sau a companiei de construcție", a spus el.
Deputatul ACUM, Iurie Reniță, consideră că ar trebui preluată experiența străină în lupta cu clădirile abandonate și obiectele de construcție nefinisată, pentru că ele strică aspectul orașului.
Potrivit lui, proprietarii unor astfel de clădiri ar trebui să fie amendați, iar în unele cazuri, proprietatea ar trebui confiscată.
Proiectele de lege respective vor fi prezentate pentru consultări publice, după care vor fi înregistrate în Parlament.